26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Týden ve znamení rodiny

20. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/21 O důležitých životních okamžicích, 20.5.2008

Napříč českými a moravskými diecézemi se v uplynulých dnech uskutečnil nultý ročník Týdne pro rodinu. Vyhlásila jej Asociace center pro rodinu. Jednotlivá členská centra se připojila svými akcemi, na které pozvala nejširší veřejnost. Cílem organizátorů bylo upozornit na potřeby rodiny a na důležitost společně tráveného času v rodině.

Několik stovek lidí dorazilo minulou sobotu na Svatý Kopeček u Olomouce na Pouť rodin. Mši svatou v bazilice Navštívení Panny Marie tu celebroval arcibiskup Jan Graubner. Poděkoval při ní všem, kdo se stále snaží o zachování tradiční rodiny, a vyjádřil naději, že i v budoucnu budou lidé, kteří navzdory společenským trendům budou mít stále odvahu rodiny zakládat. Na poutníky čekaly po mši svaté koláčky a ve dvoře u chrámu bylo připraveno občerstvení.

DÉŠŤ NEODRADIL
Dopolední slunečné počasí přerušil po obědě déšť, který přesto neodradil na dvě stovky rodičů a dětí, kteří přišli na následující program – zábavné odpoledne – do olomouckých Smetanových sadů. Každoročně jej zde pořádají místní křesťané, letos pod názvem Z pohádky do Nového zákona. Špatné počasí sice znemožnilo jízdu na loďkách po jezírku, divadelní představení a soutěže na venkovním pódiu, ale pořadatelé připravili pro děti zábavu v zastřešeném pavilonu: tancování, hraní, zpívání, malování. Rodiče si mezitím mohli prohlédnout výstavku Českého katolického biblického díla. „Takové odpoledne pořádáme už počtrnácté – a prší poprvé. Měli jsme připraveno 10 stanovišť, děti měly plnit úkoly, dostávat razítka a nakonec získat poklad – sladkosti. Ale i tak se to, myslím, povedlo,“ pochvaloval si nakonec Ladislav Benda, jeden z pořadatelů.

PATNÁCTÉ VÝROČÍ
Dnem pro rodinu oslavilo v neděli své patnáctileté výročí Centrum pro rodinu ve Zlíně. Největší zlínské náměstí zaplnily rodiny s malými i většími dětmi. Na hlavním pódiu se střídali kouzelníci, zpěváci i děti s maminkami s pásmem tanečků a písniček. „Takové odpoledne je příležitostí, kdy mohou všichni společně něco zažít,“ říká jeden z organizátorů Josef Červenka. Pro děti bylo připraveno mnoho atrakcí a soutěží – od skákacího hradu přes malování na obličej, navlékání korálků či klasického shazování věže z plechovek. Největší aplaus sklidila netradiční záchranná akce „přepadení radnice“, kdy dva maskovaní muži „zajali“ rukojmí a požadovali za něj výkupné. Když si však chtěli získané peníze přepočítat a naložit do auta, bankovky se vznítily a prostor okolo zaplnil modrý dým. V tu chvíli přijeli na místo také hasiči a jednotky policie, které zločince zneškodnily. Děti s napětím sledovaly též práci záchranářů, kteří následně ošetřovali zraněné rukojmí.
Hostitelským místem Setkání manželek z hlavního města a jeho okolí bylo minulou neděli Komunitní centrum sv. Prokopa na pražském sídlišti Hůrka. Od rodinných povinností si sem přijelo na malou chvíli „odskočit“ asi osm desítek žen. Tématem setkání byla „Síla přímluvné modlitby“. Stejně tak se jmenuje i nejnovější kniha Kateřiny Lachmannové. A převážně z ní čerpala autorka – průvodkyně setkáním – ve své dopolední i odpolední přednášce. „Podobně jako odpuštění je nástroj, který mění vztahy, jež by jinak nešlo narovnat, tak i přímluvná modlitba je nástrojem – byť námi velmi často opomíjeným – kterým můžeme nasměrovat vývoj věcí k dobru,“ zdůraznila ženám Kateřina Lachmannová.

„NAŠE RODINY NEJSOU Z CUKRU“
Mariánské údolí u Brna se v neděli odpoledne zaplnilo dětmi i jejich rodiči. Do místního rekreačního areálu přišlo více než dva tisíce držitelů rodinných pasů z celého Jihomoravského kraje. Den s rodinou proběhl ve stylu středověkých soubojů a her. Veselí však po hodině přerušila bouře s průtrží mračen a z travnaté plochy se během chvíle stala bažina. „Naše rodiny nejsou z cukru. A mám zkušenost, že čím početnější rodina, tím větší zátěž je schopna snést. Uvidíte, že se jich hodně vrátí,“ usmívala se navzdory zamračené obloze vedoucí organizačního týmu Marie Cacková. A měla pravdu – jakmile déšť ustal, diváci opět zaplnili lavičky před pódiem a mohl začít naplánovaný koncert, malé děti s nadšením pokračovaly v soutěžích. Nakonec mohly být předány i všechny připravené ceny. Jihomoravskou krajskou specialitu – Rodinné pasy – slevové karty tohoto projektu získalo v regionu už téměř 15 tisíc rodin a počet zájemců roste.
(jej, mib, str, vaš)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou