26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Turistická trasa nese jméno kněze Toufara

15. 5. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/20 Pastorace ukrajinců, 15.5.2009

Nová turistická trasa připomíná kněze Josefa Toufara, který se v roce 1950 stal obětí komunistického režimu. Vznikla tam, kde působil jako farář a kde byl také zatčen – v Číhošti na Havlíčkobrodsku. Toufarova stezka je dlouhá 18, 5 kilometru a vede z Leštiny u Světlé přes Číhošť do Smrčné.

Stezku slavnostně otevřeli již v dubnu za účasti více než 600 li- dí. O vyznačení trasy se postaral Klub českých turistů. „Pojmenovaných turistických cest není v kraji mnoho,“ sdělil důvod vzniku stezky Martin Pesler, člen klubu. Výběr vhodné trasy, jednání s majiteli pozemků a následné instalování turistických značek trvalo podle něj zhruba půl roku. Na trase leží řada zajímavých míst – například studánka s křížovou cestou u Nezdína nebo skalnatý masiv u Melechova. Místní lidé vznik nové stezky oceňují. „Jsem moc rád, že se k tomu Klub českých turistů postavil vstřícně a stezku tu vybudoval. Obci to udělá jméno,“ pochvaluje si novou trasu číhošťský starosta Jiří Novák. Obec podle něj znevýhodňuje, že leží na okraji Vysočiny, a tím pádem stranou zájmu. Od nové stezky si slibuje, že do obce přitáhne nové návštěvníky. Pár týdnů od jejího otevření se jeho slova potvrzují – o víkendech po ní vyrážejí první turisté. Slavnostní otevření trasy spojila obec Číhošť s vysvěcením nového obecního praporu, na němž jsou symbolicky znázorněné dvě dominanty obce – věž kostela a křižovatka cest. Na území obce totiž leží geografický střed České republiky. Věž kostela zase symbolizuje takzvaný číhošťský zázrak, kvůli němuž byl právě P. Tou- far zatčen a následně při krutých výsleších umučen. Jeho osud připomíná v Číhošti od roku 1990 památník u kostela.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou