26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Trpělivosti není nikdy dosti

14. 8. 2014

|
Tisk
|

Do redakce volala nazlobená čtenářka. Nechal jsem ji povědět, čím že ji Katolický týdeník tak moc rozrušil. Obecně se snažím vždy vyslechnout i ty nejbizarnější výhrady a hledám na nich racionální jádro nebo rozpoznávám emocionální motivaci. Třeba opravdu něco přehlížíme nebo neděláme dobře a lidem to může vadit.

14.8.2014, Autor: Jiří Macháně

Mne ani mé okolí například nikdy nepohoršovalo nahé bříško těhotné ženy. Vůbec by mě nenapadlo, že snímek maminky s odhaleným břichem k tématu o plodnosti či těhotenství může někdo shledávat pohoršlivým. A vida – byl jsem už před časem vyveden z omylu. Jsou skutečně lidé, kteří je považují za příliš intimní a není jim po chuti, že krásu mateřství některá žena vystavuje na odiv. Inu tak. Snažím se rozumět.

Ale zpět k aktuálnímu telefonátu. Paní spustila zprudka: KT číslo 30 je závadné, protože na něm kněz Petr Hruška ukazuje rozkrok v upnutých kraťasech (ilustrační snímek k článku o odpočinku a aktivním odpočinku – P. Hruška usedl po maratonu, který právě uběhl). V KT č. 31 prý P. Václav Vacek uráží eucharistii, když neproměňuje hostii a víno v kalichu, ale nějakou bramborovou placku a víno ve sklenici. A zdaleka největší skandál je, že jsme nechali v odpovědně P. Szaba (já podotýkám, že na okraj) zmínit, že Kristus Pán byl mužem se vším všudy, tedy i s pohlavním údem a pohlavní touhou.

Zapnul jsem modus snahy o pochopení. Paní jsem se snažil upokojit a dle svých vědomostí se snažil věci objasnit (odkázav na autoritu odborníků).

Některé reakce mě ale asi nepřestanou překvapovat. To s oním rozkrokem by mě nenapadlo ani ve snu. Vrtá mi také hlavou, jak může někomu vůbec přijít na mysl, že by katolický kněz proměňoval místo chleba bramborovou placku. A že měl Kristus Pán lidské tělo a byl člověkem se vším všudy (vyjma hříchu), mi přijde zcela samozřejmé.

Jsem zřejmě nedostatečně empatický člověk…

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou