26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tříkrálové sbírky se krize netýká

9. 1. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/2 Kostelníci, 9.1.2010

Již podesáté vyrazili v prvních lednových dnech do ulic koledníci z celé republiky, aby pomohli získat co nejvíce finančních prostředků na pomoc svým bližním. Když se jim povede stejně jako loni, vykoledují pro charitativní účely přes šedesát milionů korun.

„Už v loňském roce jsme se báli ekonomické krize, ale na sbírce to poznat nebylo – dokonce to byl nejúspěšnější rok za celou dobu, co Tříkrálová sbírka probíhá,“ říká tiskový mluvčí Charity ČR Jan Oulík, podle něhož by výsledek letošní sbírky mohl být ještě lepší. Statistiky mu dávají za pravdu. Výnosy z Tříkrálové sbírky jsou totiž až na drobné výjimky rok od roku vyšší. V roce 2000, kdy byl celý projekt zahájen, vybrali koledníci jen něco málo přes 4,5 milionu korun, zatímco o pět let později to bylo již 57 milionů korun. V loňském, rekordním ročníku pak vybraná částka dosahovala výše téměř 64 milionů korun. A kam vybrané peníze vlastně půjdou? O tom je podle Jana Oulíka už dopředu rozhodnuto. „Poté, co se peníze shromáždí na centrálním kontě, budou rozděleny podle toho, kolik se v tom kterém regionu vykoledovalo – půjdou na charitativní projekty právě v místě, kde se vybraly. Přibližně deset procent vybraných finančních prostředků půjde také na podporu zahraničních projektů a zhruba pět procent na režii nákladů,“ vysvětluje tiskový mluvčí.

Hlavní odměnou je dobrý pocit

Mezi nákladové položky je třeba započíst i odměny pro malé koledníky. Pro ně má Charita připravené drobné dárky, někde pro tyto děti organizuje i sportovní akce. „Nic z toho ale není tou rozhodující motivací. Hlavní odměnou pro ně je dobrý pocit z toho, že pomáhají lidem, kteří tu pomoc potřebují,“ říká Jan Oulík. Zároveň však nabádá, aby si veřejnost dala pozor na falešné koledníky, kteří každoročně Charitě ztrpčují život. „Veřejnost pozná pravé koledníky podle toho, že mají zapečetěnou pokladničku a vedoucímu jejich skupiny bylo alespoň patnáct let. U sebe by měl mít i průkazku vystavenou Charitou ČR,“ upozorňuje Jan Oulík.

V Olomouci už pojedenácté

Celkem 4 099 skupinek koledníků vyrazilo o prvním lednovém víkendu po olomoucké arcidiecézi, kde tradice tříkrálových sbírek v naší zemi začala, a to na rozdíl od osatních míst v ČR, už před jedenácti lety. V loňském roce se touto cestou podařilo získat peníze například na rekonstrukci azylového domu pro matky s dětmi v tísni ve Valašském Meziříčí, nemocnici Milosrdných bratří ve Vizovicích či bezbariérový vstup do Domu sv. Josefa v Kojetíně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou