26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tříkrálová sbírka v plném proudu

13. 1. 2015

|
Tisk
|

Postavy v kostýmech tří králů s kasičkami s logem charity je možné potkat v těchto dnech po celé ČR. Koledovat budou až do 14. ledna.

Vydání: 2015/3 Společným hlasem proti terorismu, 13.1.2015, Autor: Tomáš Kutil

Tříkrálové koledování je největší domácí dobročinnou sbírkou a letos se do ní zapojuje čtrnáct tisíc kolednických skupinek, což představuje padesát tisíc dobrovolníků. Z velké části jsou to děti, nicméně u každé skupinky musí být alespoň jedna dospělá osoba.
Podle ředitelky Fóra dárců Kláry Šplíchalové si už Tříkrálová sbírka vybudovala silnou pozici. „Postupem času se stala tradiční úspěšnou tečkou za charitativními aktivitami v období kolem Vánoc. Veřejnost má navíc s touto sbírkou své zkušenosti, důvěrně ji zná, vidí výsledky práce pořadatelské organizace, a proto se lidé rádi zapojí a přispívají,“ podotýká Šplíchalová.
K primátorovi a ombudsmance
Koledování na mnoha místech provázely kulturní akce, králové se projížděli na koních či velbloudech. Koledníci se vydali i do nejrůznějších institucí – navštívili třeba ombudsmanku Annu Šabatovou, zašli k primátorovi Brna Petru Vokřálovi nebo hejtmanovi Jihomoravského kraje Michalu Haškovi.
Významné krajské instituce navštívili také olomoučtí dobrovolníci. Koleda tak zazněla na krajském úřadě, olomouckém arcibiskupství nebo u krajských ředitelů Policie ČR a hasičského záchranného sboru. „Vracím se s dobrým pocitem. Koledování nikde nebylo přijato formálně, ale naopak – setkali jsme se s důstojným uvítáním, příjemnou a bezprostřední atmosférou. Žádná okázalost, naopak skromnost a vzájemné obdarování,“ popsal své dojmy ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt. Překvapili ho hasiči, kteří nečekali na koledníky, ale sbírku mezi sebou uspořádali předem. Dobrovolníkům pak rovnou předali vybranou částku.
Štědrost chudých
Aktivně se do koledování zapojila redaktorka KT Kateřina Šťastná. „Chodila jsem se dvěma maminkami a sedmi malými dětmi z farnosti sv. Jana Křtitele v Lysé nad Labem. Lidé byli velmi štědří, příjemní a jistě hrálo roli, že děti byly v královských kostýmech velmi roztomilé,“ popisuje Šťastná. „Přispívali také lidé, od nichž bych to na první pohled nečekala – staré babičky, bezdomovec. Ten si děti s kasičkami zavolal a dal jim pár drobných. Bylo znát, že lidé vědí, o co v této sbírce jde, že jsou informovaní,“ doplňuje redaktorka.
Prostředky z Tříkrálové sbírky jsou tradičně určeny na pomoc lidem nemocným, se zdravotním postižením, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným. Většina vykoledovaných prostředků zůstává v regionu, kde byly vybrány. Záměry, na něž se v daném roce vybírá, jsou stanoveny předem.
Obětem domácího násilí i mentálně postiženým
V Olomouci budou vybrané peníze směřovat do několika konkrétních oblastí činnosti místní charity. „Usilujeme o zvýšení dostupnosti paliativní péče. Díky Tříkrálové sbírce mj. bude možný rozvoj centra materiální pomoci. Další prostředky půjdou na přímou pomoc lidem v akutní krizi, mezi něž řadíme oběti domácího násilí či trestných činů, ale i postižené přírodními katastrofami a jinými nehodami“, přiblížil koordinátor sbírky pro Olomouc a okolí Martin Rejšek.
Charita v Uherském Hradišti plánuje věnovat 880 tisíc korun na chráněné bydlení Ulita pro osoby s mentálním postižením. V Blansku zase půjde část výtěžku sbírky na podporu krizového ubytování lidí v nouzi a v Brně je plánovaná rekonstrukce denního stacionáře Effeta pro lidi s mentálním postižením a autismem. Ta by měla být podpořena milionem korun. Arcidiecézní charita Praha chce z Tříkrálové sbírky pomoci rodinám a matkám s dětmi a podpořit nové farní charity v pražské arcidiecézi. Část peněz půjde na Českou nemocnici sv. Karla Lwangy v Ugandě.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou