16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tříkrálová sbírka je i na Facebooku

3. 1. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/2 Jaroslav Seifert, 3.1.2011, Autor: Zita Chalupová

Do ulic měst a vesnic i na odlehlé samoty v těchto dnech vyrážejí koledníci Tříkrálové sbírky – největší charitativní akce svého druhu v České republice. Vyptat se na její průběh v roce 2011 jsme se vypravili za člověkem, který stál i u jejího začátku: MAREK NAVRÁTIL je pracovník Arcidiecézní charity Olomouc a hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky.

V jakém termínu letos Tříkrálová sbírka probíhá – kdy mohou lidé očekávat, že u nich koledníci zazvoní?

Sbírka je postavena na lidové tradici, koledníci proto chodí kolem svátku Tří králů. Mezní termíny jsou 1. a 14. leden. Záleží na pořadateli, kdy svoje dobrovolníky vyšle koledovat. Jsou místa, kde tradice Tří králů není tolik živá – a tam je možné chodit třeba až do 14. ledna. Kdyby ale koledníci zazvonili v tomto termínu v některých vesnicích na Slovácku, pustí na ně psa, protože si budou myslet, že jsou to podvodníci. Tradice je tam totiž dosud velmi živá a Tři králové chodí zásadně 6. ledna.

Kde všude sbírka probíhá?

Tříkrálová sbírka kopíruje síť jednotlivých charit po celé republice. Jsou ale i obce, kde charita není, ovšem ve farnosti je aktivní kněz, který s organizací pomůže. Nejlepšího přijetí se koledníkům dostane tam, kde jsou lidé s charitou v kontaktu, kde vědí, jak pracuje a proč to dělá. Kde charita není, tam ji lidé znají jen z televize a nemají ke koledníkům takovou důvě- ru.

Je těžké shánět dobrovolníky, kteří na Tříkrálovou sbírku vyrazí?

Jak říkáte, koledníci jsou především dobrovolníci, občas se stává, že s nimi jdou i pracovníci charity. Dnes už se koledníci hlásí v podstatě sami. Lidé, hlavně děti, si to řeknou mezi sebou, a dobrovolníků tak stále přibývá. Ovšem v začátcích to bylo těžké. Smyslem sbírky není jen vybírání peněz, má i rozměr evangelizační. Proto jsme se nejdříve obraceli především na věřící lidi, na farnosti, ministranty, farní společenství, scholy. Při prvním ročníku jsme vařili z vody, velkou pomocí pro nás byli skauti, kteří se Tříkrálové sbírky pravidelně účastní. Dnes už se můžeme spoléhat na ty, kteří koledovali v předchozích ročnících. Děti to obvykle velice baví. Kontakt mezi lidmi a koledníky je hodně založen na tom, co do toho kdo vloží. Jak mají koledníci pěkné kostýmy, zda zazpívají koledu, vezmou si dokonce třeba flétnu nebo kytaru. Nejde jen o to, zazvonit a nastrčit kasičku. Lidé se chovají podle toho, co od koledníků přijmou.

Kolik koledníků po celé republice chodívá?

Dnes se jejich počet pohybuje kolem padesáti tisíc. A musím říct, že už je to na hranici organizační únosnosti.

Předpokládáte, že se výnos sbírky 2011 bude v důsledku finanční krize zásadně lišit od jiných ročníků?

To se dá samozřejmě těžko odhadnout, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by ekonomická krize měla nějaký zásadní dopad. Spíše ji pociťujeme u sponzorů, velkých firem, je znát, že mají méně peněz, ale veřejné sbírky tím postiženy nejsou, hlavně proto, že nejsou postaveny na tom, že někdo z kapsy vytáhne pět tisíc. Každý dá trošku a v součtu jsou to pak ty velké peníze, které pomáhají.

 Jak se může člověk stát koledníkem? Na koho by se měl obrátit?

Ve všech prezentacích sbírky vždy uvádíme veškeré kontakty – telefony, e-maily, webové stránky, odkazy na nejbližší charitu. Zájemce by měl uspět i v jakékoli farnosti. Letos je Tříkrálová sbírka také poprvé na Facebooku. Zrovna před půlhodinou se mi ozval nějaký člověk z Chomutova, že o sbírce slyšel a rád by pomohl. Spojil jsem ho s diecézním koordinátorem v Litoměřicích, který už se o něho postará.

Jak prožíváte Tříkrálovou sbírku vy osobně, co je pro vás největší zážitek?

Bývá to žehnání, které tentokrát proběhlo 30. prosince ve Veselí nad Moravou. Při mši přítomným koledníkům požehnal arcibiskup Graubner, následovala beseda, prezentace humanitární pomoci na Haiti, kde výnos ze sbírky také pomáhá. Podobně to bývá každý rok, koledníci tak mají možnost dozvědět se, co se za peníze, které od lidí získají, dělá. Žehnání se děje v každé větší farnosti. Asi největším zážitkem pro mě ale bývá Tříkrálový koncert. Je to vždycky takové poděkování koledníkům, kteří přicházejí v kostýmech. Mám radost vidět lidi, kteří jsou ochotni vyměnit část volných dnů a teplo domova za koledování.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou