16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Třetina dětí zůstane obézní

16. 8. 2005

|
Tisk
|

MUDr. Petra Šrámková se po praxi na onkologii a interně začala věnovat obezitologii. Pracuje v Centru pro léčbu obezity ISCARE v Praze.

Vydání: 2005/34 Ideální muž - stejný jako otec?, 16.8.2005, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

Nejlépe v dětství, abychom se obézními lidmi nikdy nestali. O spoustě baculatých dětí se říká, že z toho vyrostou. U řady z nich je to skutečně pravda, ale třetina takových dětí ale obézními zůstává. Prevencí je v prvé řadě pravidelná fyzická aktivita – pro dospělého to znamená zhruba 30 minut intenzivního pohybu denně. Pokud nemáme čas nebo možnosti sportovat každodenně, měli bychom to nahradit třikrát týdně 45–60 minutami poctivého tréninku. Jeho intenzitu si lze představit asi tak, že se potíme, sice jsme ještě schopni se bavit s kolegou, ale již přitom popadáme dech.

 

Starší pacienti, kteří mají potíže s pohybovým aparátem, to mají pozměněné. Těm se doporučují domácí rotopedy – které jsou z podobných přístrojů optimální: člověk na nich sedí, celá váha jeho těla spočívá na páteři a má odlehčené kyčle a kolena, které obézní lidi nejvíce bolí. Pro opravdu staré lidi se doporučují běhátka, kde se může pacient přidržovat a rychle chodit. Velice výhodná je aquagymnastika. Pro ty, kteří se už opravdu nemohou hýbat, je užitečné alespoň cvičení v sedě na posteli – stačí jednoduché posilování s činkami.

 

Obecně je ze studií známo, že na hubnutí je třeba alespoň 10 tisíc kroků, což je poměrně veliké číslo. Na přesné měření se dá využívat krokoměr, ale je to přibližně pět až šest kilometrů denně. U lidí, kteří to ujít nemohou, je vítaná každá větší zátěž než ta běžná. Při úklidu nebo práci na zahradě bohužel k žádnému výraznému spalování tuků nedochází – kdo pleje celý den macešky, nemůže očekávat, že bude hubnout. Něco jiného už je zalévání konví anebo štípání dřeva.

 

Ano, jsou takoví. Pro celkový obraz je ale potřeba se podívat, zda to není člověk, který je zvyklý intenzivně sportovat či těžce fyzicky pracuje. Je pravda, že rozdíly mezi lidmi jsou obrovské. Neměli by se vzájemně porovnávat muži a ženy – muž totiž hubne zpravidla rychleji, protože má větší obsah svalové hmoty. Třeba ženy po přechodu hubnou velmi obtížně. Záleží tedy na pohlaví, věku pacienta, přidružených nemocech (velmi obtížně hubnou třeba diabetici) a dalších faktorech.

 

Většina reklam v tisku inzeruje výtažky z bylinek a prostředky na základě přírodní medicíny – jejich efekt ale často neodpovídá vloženým financím a preparáty se neopírají o žádnou klinickou studii, která by potvrdila jejich účinnost. Co se týká reklam televizních, jsou sofistikovanější a některé nabízené prostředky jsou skutečně rozumné. Je ale třeba si připomínat, že zhubnout a změnit životní styl je celoživotní dřina. Bez konzultace s lékařem bych nedoporučovala požívání některých koktejlů – pacienti mohou po jejich požití sice za týden zhubnout, ale může jít jen o úbytek svalové hmoty a tekutiny; váha se pak velmi rychle vrací.

 

Co se týče farmak, pro starší generaci je nejzajímavější lék Xenical – má minimum nežádoucích účinků, funguje na principu částečného zabránění vstřebávání tuků ze střeva. Dalším moderním lékem je Meridia, která funguje na bázi snižování pocitu hladu a chutí a zrychluje metabolismus – má ale víc kontraindikací. Problém je, že podobné léky stojí asi dva a půl tisíce korun měsíčně a pojišťovna je hradí jen ve výjimečných případech.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou