26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Toufar by mohl být pohřben v Číhošti

24. 2. 2015

|
Tisk
|

Vydání: 2015/9 Ochrání Evropa své Židy?, 24.2.2015

V Číhošti po bohoslužbě besedovali kardinál Dominik Duka, publicista Miloš Doležal (uprostřed) a postulátor Toufarova blahořečení P. Tomáš Petráček. Snímek Petr Homolka, Člověk a víra

Shovívavě se o první postní neděli zachovalo počasí na Vysočině k poutníkům, kteří se z různých koutů České republiky sjeli do Číhoště. Tísnili se v kostele Nanebevzetí Panny Marie a nespočet jich postával venku.

Plná byla i farská stodola, kam dění od oltáře přenášela kamera. Všechny poutníky spojovalo jediné: přijeli se poklonit památce P. Josefa Toufara.

Hlavním celebrantem bohoslužby byl pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. „O Toufarově příběhu jsem v poslední době hodně přemýšlel. Proč se pohne křížek v malé neznámé vesnici? Proč se hlavním hrdinou stane ne příliš známý kněz, který nestojí v čele odporu? P. Toufar nám dává vzkaz, abychom si uvědomili, že každý člověk je nesmírně důležitý a záleží na tom, do jaké míry je věrný Bohu, druhým a sobě samému. Což P. Toufar dokázal. Kněží ať si uvědomí, že žádná farnost není tak bezvýznamná, aby se nemohla stát světovou,“ řekl kardinál Duka.

Účast kolem pěti set poutníků slova českého primase jen potvrzovala. Do Číhoště přijíždí stále víc lidí a úcta ke knězi, který i v nejtěžších chvílích života zůstal věrný svému kněžskému povolání, roste. „P. Toufara obdivujeme pro jeho odvahu, statečnost, pevnost ve víře a jeho utrpení je pro nás příkladem, jak obstát a žít všední život,“ svěřila se Zdeňka Zemanová z Mladé Vožice. S manželem navíc přivezla P. Toufarovi kytici.

„Stojíme na skutečném poutním místě, které se stalo symbolem boje za svobodu víry, svobodu ekonomickou a politickou,“ sdělil kardinál Duka, který do Číhoště přijel poprvé před patnácti lety požehnat nový oltář. „Číhošťský kostel je spojen s křížem. Navíc restaurátoři v presbytáři při opravě kostela našli namalovaný gotický kříž a pomyslný kříž nesl na konci života i P. Toufar,“ poznamenal kardinál.

P. Josef Toufar zemřel po krutém mučení vyšetřovateli komunistické Státní bezpečnosti, kteří ho chtěli přinutit k doznání, že v kostele zinscenoval pohyb křížku na oltáři. Církev nyní usiluje o jeho blahořečení. „Mnohé věci byly udělány opravdu spontánně, dobrovolníky, a tak se domnívám, že se určitě dočkám toho, že sem budeme jezdit k blahoslavenému Josefu Toufarovi,“ uvedl český primas.

V listopadu loňského roku byly z hromadného hrobu v pražských Ďáblicích vyzvednuty ostatky, které antropologové zkoumají a ověřují, zda mohou patřit umučenému knězi. Potvrdí-li jejich pravost, mohl by být P. Toufar důstojně pohřben právě v Číhošti. Poutníkům to řekl P. Tomáš Petráček, který je pověřen přípravou podkladů pro proces blahořečení. Dále oznámil, že by se případný pohřeb mohl konat při poutní mši 12. července. „V rámci této slavnosti bychom chtěli uložit jeho ostatky dovnitř číhošťského kostela. Doufáme, že se to všechno stihne,“ prozradil P. Petráček.

Lukáš Peška

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou