26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ticha se přejíst nelze

6. 9. 2022

|
Tisk
|

O tom, že nejlepší prevencí proti duchovní nestřídmosti je ticho, hovoříme s bosým karmelitánem P. PAVLEM POLOU, duchovním rádcem a rektorem kostela Panny Marie Vítězné v Praze na Malé Straně.

Vydání: 2022/37 Církevní školy zahájily výuku, 6.9.2022, Autor: Jaroslav Šubrt


Nestřídmost je něco, co člověku v žádném ohledu nedělá dobře. Pozná se, kdy se přejídáme, kdy neznáme míru, často je za tím i nějaký skrytý důvod. Trpí tím naše tělo – ať už bezprostředně, nebo i z dlouhodobého hlediska. A samozřejmě ani v duchovní oblasti nám nestřídmost nečiní dobře. Důležité je sledovat, co s námi dělá naše duchovní praxe, kam nás vede, jak nás utváří, jak přemýšlíme, jakými se díky tomu stáváme lidmi. Cílem veškeré duchovní praxe je obecně řečeno láska. Podstatné je tedy to, jestli nás ta praxe vede k toleranci, laskavosti a dalším věcem.
Není dobře si říkat, že už jsem v nějaké fázi duchovní cesty, a tudíž mohu přestat být bdělý. A to se týká čehokoliv, například i tématu nestřídmosti. Rizika mají možná jinou podobu, možná jsou méně vidět, ale stále tu jsou. Člověk by měl být bdělý, ať už je v jakékoliv fázi své duchovní cesty.
To je pravda. Samozřejmě věnovat se duchovní praxi jen proto, abych z toho měl pěkné zážitky, je naivní, povrchní a bláhové. Protože to velmi brzy skončí, takhle dlouhodobě nic nefunguje. Člověk by měl vnímat, jak se v duchovním životě cítí, ale není to jediné a hlavní kritérium. Opačný extrém je, když vůbec nerespektuji svoje pocity a city, jedu na sílu, dokonce čím víc při tom trpím, tím víc se utvrzuji v tom, že je to tak správně. Cílem duchovní praxe ale rozhodně není vyvolávat nějaké okamžité pocity.
Vyvažovat to lze dvěma věcmi. První je akce jako protipól kontemplace. Akce může být například určitou kontrolou toho, když v duchovním životě věnuji zvýšenou pozornost modlitbě. Moje modlitba by se totiž měla odrážet i v mém praktickém životě. Druhá věc se týká samotné modlitby. Důležité je ticho, věnovat se tichu, učit se být s tichem, to je nejlepší lék, prevence proti nestřídmosti. Přejíst se ticha nejde. Mnohdy je to náročné, protože jsme zvyklí stále něco konzumovat. Ale ticho je prázdnota, je to něco, kde vládne nepřítomnost všech obrazů, zvuků, aktivity. V tichu se nám nabízí Boží přítomnost.
Vzpomínám si, že někdy v začátcích řeholní formace jsem se dozvěděl důležitou poučku. Totiž to, že modlitba by se během života měla vlastně zjednodušovat. Ubývá různých formálních záležitostí, možná dokonce i slov. Je to známka toho, že člověk se skutečně nechává modlitbou vést, aby to nebyl jen další výkon, nějaká konzumace, ale abychom jí naslouchali, odevzdali se jí, protože modlitba nás potom sama povede.
Nestřídmost v této souvislosti může znamenat, že si tam pořád něco dělám sám a vůbec nenaslouchám druhé straně, v tomto případě Bohu. Modlitba nás má otevírat realitě, pravdě, kráse a bytí. Nesmíme to přebít, přeplácat něčím, čím bychom čas modlitby vyplnili za každou cenu. Opět bych zdůraznil důležitost ticha, modlitby, která je spíš nasloucháním než mluvením, vytvářením, výkonem. Podstatou modlitby je spočinutí, chvíle, kdy se necháme milovat – jak někdo definoval kontemplativní modlitbu.
To je strašně široká otázka. Záleží na tom, o jakou knihu jde. Některé knížky je možné číst jako beletrii a člověk si z nich i něco vezme. Jiné čtu po kapitolách nebo si třeba přečtu stránku za den, protože je tam toho tolik, že to nechci jen tak prolítnout. Samozřejmě není dobré přejíst se literaturou, protože pak z toho má člověk akorát guláš v hlavě. Padla už zmínka o vybíravosti, která je negativní v tom smyslu, že se řídíme jen podle vlastní chuti. Ale zároveň by si měl člověk trochu vybírat i v jídle, aby to bylo dobré pro jeho zdraví, pro jeho tělo. Stejně tak v literatuře je dobré si vybírat a rozhodně nečíst všechno.
Na začátku léta byl například na audienci u papeže Františka známý americký autor duchovní literatury Richard Rohr. Přinesl mu svoji knížku Univerzální Kristus, přeloženou do španělštiny, a zmínil se, že je to jeho životní dílo. Papež mu řekl: „Ale já už jsem to četl.“ Zajímalo by mě tedy, podle čeho si papež vybírá literaturu. Občas dá doporučení na film nebo věc, která ho zaujala, což je taky docela inspirativní. Samozřejmě bych doporučil číst papežovy texty, už zmíněného Richarda Rohra a mnoho dalších, ten seznam by byl dlouhý.
To je velké a čím dál aktuálnější téma. Na jednu stranu jde o velmi cenný nástroj, který nám může velmi dobře posloužit, můžeme z něj čerpat, může nás propojovat. V pandemii hrál online svět důležitou roli. Zase bych doporučil zkusit to kompenzovat něčím, jako je ticho, příroda, osobní vztahy, hudba. A dotýkat se materiálního světa, aby virtuální realita nepřevážila.
Přicházejí ti, kteří se v určitém smyslu něčeho přejedli a mají potřebu to změnit. Někdy s tím bojují, jindy si na sílu řeknou „musím u toho setrvat“, nebo úplně zanechají své duchovní praxe, života víry. Možná je to otázka právě hledání střídmějších cest, potřeba lehčí stravy, fakt, že mi nedělají dobře těžká jídla. Důležité je pochopit, k čemu je to výzva. Možná nás Bůh někam zve a vede, možná je to krok k čistšímu prameni.
Tady je třeba rozlišovat. Některé věci skutečně není dobré konzumovat, protože nám nedělají dobře a nevedou nás správným směrem. Na druhou stranu je třeba si vybírat, ale to je něco jiného než to, o čem mluvíte. Kdybychom si vybírali jen podle kritéria příjemnosti nebo podle toho, že je to pohodlné a snadné, daleko nedojdeme. Protože vydat se na horskou túru znamená, že si vyberu, kudy půjdu, kam půjdu, co si vezmu s sebou. Ale taky že musím počítat s určitým nepohodlím a námahou. A podobně to platí i v našem duchovním životě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou