26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Za inspirací do Chotěboře

6. 8. 2019

|
Tisk
|

Součástí života s Bohem je i služba druhým lidem. Mládeži v tom pomáhají kurzy animátorů, které je učí, jak se věnovat druhým – například jak vést společenství nebo pořádat akce tak, aby byly zajímavé.

Vydání: 2019/32 Papež píše kněžím list k povzbuzení, 6.8.2019, Autor: Tomáš Kutil


Ti, kdo těmito kurzy prošli nebo chtějí pomáhat ve farnosti, se už za pár dní sejdou v Chotěboři na Vysočině. Na Celostátním setkání animátorů na ně čeká celá řada stylů modlitby, ale i prakticky zaměřené laboratoře. Jde o poměrně unikátní akci – zatím poslední se konala v roce 2014 v Třešti. Letos začíná 13. srpna a potrvá až do 18. srpna.
„Člověk bez modlitby je jako hasič bez vody. Vnímáme potřebu být více u Pána. Chceme proto nechat víc prostoru, aby každého osobně vedl ve vztahu víry, který každý osobně prožíváme, sám Duch Boží,“ vysvětluje P. Kamil Strak, ředitel Sekce pro mládež ČBK, proč se letos rozhodli zařadit na každý den jiný styl modlitby.
Na setkání pozvali různá modlitební společenství. Mladí lidé tak ve středu zažijí modlitbu ve stylu komunity z Taizé, ve čtvrtek společnou modlitbu chval s kapelou Kapři, v pátek pak ztišení u kříže a křížovou cestu. „Během večerních modliteb bude možnost přijmout svátost smíření, zajít na duchovní rozhovor či svěřit životní momenty do přímluvné modlitby,“ popisuje Kamil Strak.
Mladí lidé si také poslechnou celou škálu hudebních doprovodů mší svatých a modliteb – od varhaníků po chválovou kapelu. „Těší mě, že přijali pozvání mladí hudebníci z opavské konzervatoře, kteří doprovodí liturgii na varhany. Čeká nás i chorální zpěv. Mám velkou radost i ze zapojení místní scholy a mládeže. Hlavní scholu setkání pak tvoří mladí hudebníci a zpěváci z Ostravy-Poruby,“ dodává Strak.
Laboratoře s přesahem
Praktické dovednosti se budou animátoři učit v tzv. laboratořích. „Hledali jsme, jak to udělat, aby program korespondoval s dnešní dobou a zároveň byl zakotven na dobrých hodnotách, které se nemění v čase ani prostoru. Napadlo nás proto spojit mladé lidi napříč různými zájmy a umožnit jim setkat se v menších skupinách,“ vysvětluje Tereza Macková z královéhradeckého Diecézního centra pro mládež, která laboratoře připravovala.
Laboratoř je podle slovníku výzkumná, vývojová a vědecká pracovna. Na každou část definice se dá podle Mackové najít paralela se záměrem organizátorů setkání. „Budeme zkoumat nové věci, vyvíjet (se) a od lektorů získávat odborné informace. Slovo ,pracovna‘ pak vyjadřuje snahu, aby každá laboratoř měla přesah do praktického využití – jak s nabytými znalostmi a zkušenostmi dále pracovat,“ doplňuje.
Modlitba i média
Laboratoře budou mít osm zaměření: společenství, média, grafika & vizuál, modlitba, evangelizace, hudba, selfmanagement, komunikace. „Každý si může vybrat dvě z nabízených témat a těm se během setkání věnovat,“ připojuje Tereza Macková. Na zvolenou laboratoř bude mít každý účastník vždy dva dny. „Do každé laboratoře jsme se snažili vnést přesah duchovní, ale také praktický. Například grafika & vizuál bude hodně praktická, proto je účastníkům doporučeno vzít si s sebou notebook. Do laboratoře o modlitbě zase doporučujeme přibalit si Bibli. Věříme, že program bude pestrý natolik, že si účastníci odnesou něco, co si zapíšou jako dobrý tip nebo radu, ale i něco, co si zapíšou do nitra,“ doufá Macková.
A co by jim mělo dát celé setkání? Podle Kamila Straka především osobní zkušenost s živým přítelem Ježíšem. „Také vědomí pestrosti a bohatství různých typů modliteb, které církev má. Nebo vědomí, že bez modlitby to v životě nejde,“ uzavírá s přáním, aby mladí lidé odjížděli ze setkání s touhou svědčit o tom, co zde ve vztahu s Kristem viděli, zakusili a prožili.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou