26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Výpravy za poklady Broumovska

31. 5. 2016

|
Tisk
|

Někdejší hraniční hvozd ukrytý za masivem kopců, zkulturněný benediktiny a zdevastovaný ukázkovou „péčí“ komunistického režimu – dnes opět překrásné zákoutí Čech: Broumovsko.

Vydání: 2016/23 Češi putovali za Božím milosrdenstvím, 31.5.2016, Autor: Jiří Macháně



Když se přehoupnete přes Honské sedlo, kterým se vine silnice do tohoto hraničního výběžku na severovýchodě Čech, otevře se před vámi výhled na město s klášterem uprostřed: Broumov – odvěké sídlo benediktinů. Právě oni dávali od středověku tomuto kraji tvar a tvář, přinesli do něj krásu architektury i hospodářství a prosperitu. Dnes se jim díky restitucím opět navrací.
Záchrana bez restitucí
Už od 90. let se ale místní postupně snaží vracet klášter i další majetek do pořádku, tedy přiblížit ho stavu, v němž ho museli mniši opustit a ponechat jej zprvu k nedobrovolné internaci řeholnic, později k úpadku a chátrání. V Broumově se s požehnáním benediktinů pustili do díla lidé z Agentury pro rozvoj Broumovska a opratí se chopil „přistěhovalec“ z Prahy, nyní již místní podnikatel Jan Školník. „Práce v klášteře nebyla v mém plánu. Chtěl jsem na Broumovsku podnikat, takže jsem se prostě zajímal. Samospádem jsem doputoval až do kláštera. Začali jsme tu s aktivitami a dnes už máme za sebou revitalizaci za čtvrt miliardy a s rozpočtem několika milionů pokračujeme v každoroční činnosti,“ popisuje Jan Školník.
Na první pohled je úsilí Agentury vidět. Autor textu v 90. letech vyklízel suť z rajského dvora – a to místo je dnes k nepoznání, stejně jako klášterní interiéry, dříve úplně zbědované. Vedle prohlídky kláštera si lze díky činnosti Agentury zajít v areálu na kávu, ochutnat víno, prohlédnout si středověké Skriptorium nebo navštívit další architektonické klenoty při kulturních akcích (viz box).
„Rád bych pozval na pravidelný hudební festival Za poklady Broumovska, který probíhá po celé prázdniny, každou sobotu, v některém z nádherných kostelů v Broumově a okolí. Je to krásná tradice, osvěžení a ukázání opravdových barokních pokladů na Broumovsku,“ láká převor břevnovských benediktinů P. Prokop Siostrzonek, který klášter i majetek v Broumově spravuje.
Bydlet v klášteře
Vznikly zde také ubytovací kapacity i školicí a vzdělávací centrum. „Víkendy jsou už obsazené, ale přes týden pořád ještě nabízíme využití pro pobytové vzdělávací akce. O prázdninách máme volné kapacity i pro individuální návštěvníky,“ zve Jan Školník.
V květnu získala nedávno obnovená zahrada broumovského kláštera čestné uznání v Grand prix architektů. „Projektu obnovy zahrad jsme věnovali téměř deset let, podíleli se čtyři architekti, tři stavební inženýři, statik a další specialisté, celkem přes dvacet lidí,“ přiblížil jeden z autorů projektu Aleš Lapka.Zahrada je volně přístupná veřejnosti, konají se tu kulturní, vzdělávací i společenské akce.
Příroda v okolí města, zejména Broumovské stěny s vyhlášeným poutním místem Hvězda, patří k vyhledávaným cílům turistických i poutních výprav. Nedaleko leží i Teplicko-adršpašské skály, případně skalní stolové hory Ostaš či Bor. K návštěvě zve i jedno nepříliš známé, zato o to krásnější místo: Křížový vrch v Adršpachu. Na rozdíl od Hvězdy, která je dostupná i vozem, vyžaduje výstup křížovou cestou se čtrnácti zastaveními dobrou fyzickou kondici. Z vrcholu od kříže (po němž nese skalnatá hora název) se ale za odměnu nabízí úchvatný rozhled do kraje.
Ceny ubytování a občerstvení v restauračních zařízeních jsou v kraji mírné. Bydlení lze zajistit nejen v klášteře, ale i v chatové osadě, na statku nebo v soukromí.
S duchovní péčí si také není třeba dělat starosti. V samotném Broumově sídlí duchovní správa a pravidelné bohoslužby lze navštívit v klášterním chrámu, ale například i ve zdejším unikátním dřevěném kostele. Až se vydáte do „vnitrozemí“, cestou potkáte další živé farnosti v Polici nad Metují, Hronově, Náchodě nebo s malou zajížďkou v Červeném Kostelci (rodišti současného plzeňského biskupa a řádky dalších kněží). Za návštěvu rozhodně stojí také malebné mariánské poutní místo Malé Svatoňovice, jedno z duchovních center královéhradecké diecéze. JIŘÍ MACHÁNĚ
Vinum et Cetera
Broumovský klášter srdečně zve v sobotu 4. června od 13 hodin na Vinum et Cetera – veřejnou ochutnávku nejlepších českých a moravských vín. O hudební program se postará cimbálová muzika, připraveny budou volné prohlídky revitalizovaných prostor kláštera.
Zájemci si budou moci prohlédnout a vyzkoušet i Skriptorium – středověkou klášterní písárnu. Workshop výroby pohlednic se bude konat od 14 do 15 hodin a od 16 do 17 hodin, vstupné na workshop činí 60 Kč pro dospělé, 40 Kč pro dítě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou