26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

USA nesjednocuje prezident, ale ústava

15. 11. 2016

|
Tisk
|

Z komunistického Československa se jako mladík prostříhal přes dráty s vysokým napětím. Od roku 1963 žije v USA, kde se naučil otevřeně vyjadřovat k politickým i duchovním otázkám. O situaci v zemi po vítězství Donalda Trumpa jsme e-mailem korespondovali s biskupem PETREM ESTERKOU.

Vydání: 2016/47 Američtí biskupové po volbě: Slyšíme vás, 15.11.2016, Autor: Aleš Palán


Nevěřícné ohromení. Ne proto, že zvítězil republikán, ale proto, že hlasy pro Donalda Trumpa přišly většinou od starších bělošských voličů. Amerika je hodně velká země a člověka vždycky překvapí, jak málo ji vlastně může znát jako celek.
To se na první pohled nepozná. Většina katolíků byla rozpolcená nutností vybrat si mezi sociální spravedlností a péčí o potřebné na jedné straně a mezi ochranou nenarozeného života na straně druhé. Jen málokteří byli ochotni říct, koho si vybrali.
Myslím, že Ivana v tom žádnou roli nehrála. Jakožto bývalá manželka byla důkazem toho, že Trump preferuje mladší ženy. Mnoho lidí v našem společenství mělo hodně zavádějící informace, nejspíš kvůli tomu, že je čerpají z diskusních rozhlasových pořadů.
Osobní to je, nicméně mohu hrdě říct, že jsem hlasoval pro všechny demokratické kandidáty. Republikáni se už několik let podle všeho věnují zlepšování situace zámožných lidí.
Tito dva kandidáti zosobňovali rozdíl mezi teologií sociální spravedlnosti a teologií opírající se o jednotlivé sexuální otázky. Dvojice Hillary Clintonová a Tim Kaine (její viceprezidentský kandidát) představovala spojení praktické metodistické teologie pomoci druhým (Clintonová) a dobrého katolíka, který respektuje odluku církve a státu i svědomí žen (Kaine). Jejich základní hodnoty připomínají hodnoty katolického učení o sociální spravedlnosti, důstojnosti každé osoby a solidarity společenství. Donald Trump a jeho viceprezidentský kandidát Mike Pence přitahují evangelikální a fundamentalistické křesťany, kteří jediné téma – potraty – používají jako test křesťanské věrnosti, nezajímají se o svět a bližní a místo toho šíří strach z cizinců.
Může to být jen přehnaný dojem. Nevidím větší rozdělení, než po jakékoliv jiné tvrdé volební kampani. Není snadné dosáhnout amerického snu o tom, že dáte dohromady lidi různých ras a kultur a tříd. Otcové zakladatelé byli moudří, jelikož tuto zemi nesjednocuje prezident, ale ústava.
Historikové některé paralely uvádějí, například prezidentské volby v roce 1800, nicméně si myslím, že tato volební kampaň byla dost ojedinělá. Jejímu nehoráznému posouvání hranic i čiré zábavní hodnotě se hned tak něco nevyrovná.
Jelikož v Trumpových proslovech bylo jen velmi málo informací, je zatím tajemstvím, co vlastně udělá. Na víře v Boha je dobré, že vaše víra a naděje nezávisí na tom, kdo je zrovna čelným politickým představitelem. To jsme se naučili za komunismu. V americkém životě jsou podstatné spíš jednotlivé čtvrti a komunity a jejich četní čelní představitelé než prezident.


Petr Esterka (nar. 1935 v Dolních Bojanovicích) teolog, biskup a podplukovník amerického letectva. V roce 1957 emigroval z Československa. Na Lateránské univerzitě vystudoval teologii a jako kněz působil v Texasu, Minnesotě a v Kalifornii. Přes dvacet let byl kaplanem v Air Force, založil Severoamerické pastorační centrum pro české katolíky a jako biskup pak o ně pečoval celosvětově. Jeho vzpomínky a názory jsou zachyceny v knize rozhovorů Rozhodni se pro risk.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou