26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tyhle kroky by musela udělat každá vláda

18. 1. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/4 Vládní reformy, 18.1.2011

Martin Steiner je ekonomem Katolického týdeníku. Hovořili jsme spolu o dopadech ekonomické krize nejen na českou ekonomiku, ale i o tom, co tato situace znamená a bude znamenat pro občany státu.

Jsou podle vašeho názoru vládní škrty, které nyní vstupují v platnost, opravdu nezbytné?

Ano, ale aby měly smysl, nemůže to jimi skončit. Uvědomme si, že je to jen snaha o zmírnění dalšího zadlužování naší země. K tomu, abychom je zastavili a předešli daleko horší situaci, je nezbytné realizovat důchodovou, zdravotnickou a sociální reformu, zefektivnit a zeštíhlit státní správu a udělat určité změny v legislativě, zejména v oblasti pracovního práva, zadávání veřejných zakázek, postihování korupce a daňových úniků. Tyto reformy by musela tak jako tak provést každá vláda, i ta levicová. Lidé zkrátka musí pochopit, že nic není zadarmo a nelze donekonečna žít na dluh. Čím později se s reformami začne, tím bolestnější dopady na lidi budou mít.

Mluví se o narůstajícím státním dluhu a hrozbě opakování řeckého scénáře. Hrozí taková situace České republice?

Ve srovnání s jinými vyspělými státy není výše našeho státního dluhu hrozivá ani tak v jeho výši, ale v tempu jeho růstu. Za posledních pět let se náš dluh téměř zdvojnásobil. I přes vládní škrty si budeme muset půjčit na financování svých výdajů v roce 2011 dalších 135 miliard korun. Státní dluh včetně roku 2011 tak bude činit celkem zhruba 1,5 bilionu Kč. To nejsou nějaké fiktivní peníze, to jsou peníze, které jednou budeme muset někomu vrátit, a to včetně úroků. Ačkoli Řecko je v jiné situaci než Česko, je to učebnicový příklad toho, kam může vést dlouhodobá rozpočtová nezodpovědnost a žití na dluh. Stačí se podívat po Evropě, k jakým krokům musí některé vlády přistoupit, aby mohly vůbec financovat chod státu a nezbankrotovaly nebo nepotřebovaly zahraniční pomoc. Ve srovnání s těmito kroky jsou škrty české vlády nicotné, zato nezbytné.

Někdo říká, že letošní rok bude nejdramatičtější, co se dopadů hospodářské krize týče. Zaznívají ale i hlasy, že krize skončila. Jaký je váš názor?

Podle mě je krize jako taková už za námi. Svědčí o tom poslední zprávy o ekonomickém růstu některých zemí, zejména pak Německa, které je dlouhodobě tahounem Evropy a naším největším obchodním partnerem. To však vůbec neznamená, že je vyhráno. Není vůbec jisté, že se státům, které jsou nyní v největších problémech, podaří svou situaci zvládnout. Pokud se jim to nepodaří, může přijít další krize a ta bude mít daleko závažnější důsledky. Na sanaci takových problémů už totiž nemusí být peníze nebo nemusí být ochota je půjčovat. Naše ekonomika by měla letos opět mírně růst, ale vzhledem k setrvačnosti a opatrnosti v uvažování lidí neočekávám žádné významné změny.

Dokážete odhadnout, jak se může vyvíjet inflace a nezaměstnanost?

Podle České národní banky by měla být inflace v tomto roce dvě procenta a tomuto odhadu důvěřuji. V prosinci se míra registrované nezaměstnanosti zvýšila o jedno procento na 9,6 procenta. Vzhledem k setrvačnosti procesů v ekonomice si myslím, že se i přes mírné oživení nezaměstnanost ještě zvýší, nikoli však dramaticky.

Máte nějaké doporučení, jak by měl v tomto období člověk po ekonomické stránce jednat? Spořit, investovat, kupovat výrobky…?

Zastávám názor, že každý ví sám nejlépe, jak naložit s vlastními vydělanými penězi. Je to otázka preferencí a potřeb každého jedince. Mít naspořenu alespoň minimální rezervu však doporučuji skutečně každému. Pokud je člověk schopný naspořit více než jen jakousi rezervu, měl by své peníze investovat a zhodnocovat podle svých znalostí a schopností, aby o ně rychle nepřišel. Osobně za dobrou investici považuji například nákup vlastního bydlení, a to i na hypotéku. V tomto období jsou úrokové sazby na nízké úrovni a ceny nemovitostí stagnují, někde se i o dost snížily. Doporučil bych také investovat do své budoucnosti nebo do budoucnosti svých dětí a vnoučat, a to do kvalitního vzdělání a znalosti cizích jazyků. Mnohonásobně se to vrátí na budoucích příjmech a kvalitě života. U nakupování výrobků opět platí, že bych si měl koupit jen to, na co skutečně mám a co skutečně potřebuji. Rozhodně bych se vyhnul nakupování na dluh.

A co znamená hospodářská krize a vládní škrty konkrétně pro Katolický týdeník? Dotýkají se nějak jeho vydávání?

Katolický týdeník je plně soběstačná a prosperující firma, která žije jen z toho, kolik novin prodá. Vzhledem k charakteru těchto novin se snažíme, aby byly dostupné co největšímu počtu lidí, a proto držíme jejich cenu na nejnižší možné úrovni. Zkuste si dnes koupit nějaké jiné noviny v takové kvalitě a rozsahu za jedenáct korun. Hospodářská krize a vládní škrty se mohou na hospodaření KT projevit jen zprostředkovaně, a to tak, že lidé více zvažují, za co utratí své peníze. I proto si velmi ceníme našich čtenářů za jejich přízeň. Zároveň bych je chtěl vyzvat a požádat o propagaci KT mezi jejich přáteli a známými – a zejména mládeží. Jsem přesvědčený, že KT je skutečně pro všechny.

MARTIN STEINER (36) studuje Vysokou školu ekonomickou a působí v představenstvech a statutárních orgánech několika společností a občanských sdružení. V KT působí jako ekonomický poradce jednatele společnosti, má na starosti hospodaření firmy a jednání se smluvními partnery. Je také členem předsednictva občanského sdružení Cesta 121.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou