26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Touha po rodině je stále živá

3. 10. 2017

|
Tisk
|

„Radost lásky prožívané v rodině je také radostí církve. Navzdory mnoha příznakům krize manželství je touha po rodině zvláště mezi mladými stále živá a podněcuje církev.“ Právě těmito slovy uvedl papež František exhortaci Amoris laetitia o lásce v rodině.

Vydání: 2017/40 Poutníci oslavili patrona české země, 3.10.2017, Autor: Jiří Macháně


Tematická dvoustrana svou pozornost tentokrát obrací právě na rodinu. Dosluhující vláda totiž schválila Koncepci rodinné politiky, která se uvnitř církve nesetkala s příliš pozitivním ohlasem. „Koncepce ve snaze nediskriminovat žádnou formu rodinného soužití odmítla ocenit to, co je pro stát nezbytné. Totiž stabilitu – a rodinu, která ji nenahraditelným způsobem spoluutváří,“ říká Marie Oujezdská z Národního centra pro rodinu, která se tématu dlouhodobě věnuje. „Autoři koncepce jakoby nepřipouštěli, že určité formy rodinného soužití jsou pro společnost objektivně výhodné. Analýza opomíjí fakt, že 76 % rodinných soužití je tvořeno úplnými rodinami a že, i přes nezájem státu, je téměř 80 % těchto rodin založeno na manželství rodičovského páru,“ dodává.
Místopředseda lidovců Jan Bartošek míní, že do koncepce je nutné zapracovat sladění rodinného a pracovního života – a to například podporou sítě potřebných služeb od školek, dětských skupin až po „náhradní babičky“ i flexibilnější pracovní úvazky. „Služby jsou pak jedinou cestou, jak zvýšit atraktivitu mateřství pro mladé rodiny, zejména pro ženy. Rychlejší návrat do práce ale nemusí a nesmí znamenat horší péči o dítě,“ připomněl.
Rozvolňování hodnoty manželství a rodiny přitom podle prezidenta Hnutí Pro život Radima Ucháče (čerstvého nositele papežského řádu sv. Řehoře Velikého za nasazení a úsilí o zachování tradiční rodiny a ochranu života) ohrožuje zejména ty, na kterých spočívá budoucnost. „Zdaleka největší rizika vidím u mladých lidí, kterým chybí zkušenost a podléhají ideologickým konstrukcím o volných svazcích, tezím o stejnosti muže a ženy,“ vyjmenovává Radim Ucháč. Všímá si, že lidská přirozenost, co se týče rodiny, nejen přežívá, ale „prosazuje se a dlouhodobě se vztah k hodnotě rodiny ve společnosti udržuje a spíše vrací. Úkolem křesťanského společenství je ukázat mladým lidem, že je možné mít jednoho partnera, být věrný a mít děti. Že to není ideologie, ale naprosto reálná životní možnost. Schází jim k tomu povzbuzení a odvaha,“ domnívá se.
Psycholog Jaroslav Šturma si níže všímá obratů ve významu i postavení rodiny nejen v poslední době, ale ohlíží se za celým čtvrtstoletím. „Jako by se po době určité vyprahlosti najednou probouzely k životu schopnosti a vlohy, které k němu přirozeně patří a o nichž jsme si mohli myslet, že snad zakrněly,“ zaznamenává s nadějí.
Zmíněná papežova exhortace o radosti z lásky v rodině připomíná, že „je třeba děkovat za to, že většina lidí si váží rodinných vztahů, které jsou trvalé a zajišťují úctu k druhému“. Jak se v ní dále uvádí, církev si proto váží nabídek doprovázení a pomoci v otázkách spojených s růstem lásky, překonáváním konfliktů a výchovou dětí. Jednu z iniciativ, jež tomu napomáhají, připomíná Josef Zeman, který k tomuto poslání církve přispěl spolu s dalšími kolegy vzdělávacím programem na olomoucké teologické fakultě. Jeho cílem je formovat manželské páry ke svépomocnému doprovázení mladých manželů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou