26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Téma: Musíš zemřít dřív, než zemřeš

31. 10. 2005

|
Tisk
|

důležitá sdělení. Dostává se nám jich v různých situacích, od různých lidí a v různých životních etapách. Jsou to zprávy, které jsme si buď někde přečetli, anebo nám je někdo sdělil. A někdy jsou to zprávy, které nám neustále zní v uších. Zprávy jsou zároveň událostmi, jež jsme prožili a které buď v našem životě nic neznamenají, anebo nás nějak oslovily a jsme nuceni se k nim vracet.

Vydání: 2005/45 Poslední věci člověka, 31.10.2005, Autor: Petr Glogar

Existují zprávy, které pouze na chvíli naplní naši hlavu, ale náš život jde dál. Žádná z nich nás neoddělí od zaběhnutých rituálů každodenního života. A jsou lidé, kteří nikdy nedostali, nezaslechli a od nikoho nepřevzali žádnou životně důležitou zprávu, která by změnila jejich život, a tak je tento redukován jen na dosahování úspěchů, na podávání výkonů a honbu za nějakým cílem. Jejich životní program spočívá v dosahování štěstí, je programem, který jim má zabezpečit ocenění a dosažení nějaké „pozice“ v lidské společnosti.

Jsou ovšem zprávy, které vstoupily do našeho života, daly mu směr, přinesly jasnost rozhodnutí. A to natolik, že zásadně změnily i naše nejbližší vztahy, náš postoj ke společnosti, ke stvoření nebo k životu jako takovému.
Existuje něco, co poznáme jedině při umírání. Něco, co nám může být sděleno jen skrze tuto událost. A tak z tohoto pohledu existuje jedno klíčové téma - a abychom je pochopili, musíme zemřít dřív, než zemřeme. My nějak intuitivně tušíme, že něco v nás musí umřít, něco musí být obětováno. Dějiny náboženství nás tomu učí, ale my jsme velmi často zabíjeli, obětovali a nechávali umírat to, co zemřít nemělo. A domnívali jsme se, že tak je to v pořádku. To, co musí umřít, totiž nejsou naše city, emoce, naše tělo, sexualita. To, co musí umřít, je naše uměle vytvořená představa, náš falešný obraz sebe sama, obraz, který jsme si pěkně vyrobili, zvykli jsme si na něj, pečlivě si jej hýčkáme a jsme s ním až příliš spojeni. Proto je první důležitou zprávou sdělení o smrti. Je to sdělení, které jsme mnozí dostali už při svém křtu, drsné sdělení o smrti a o utopení se. Zpráva o kříži. Ale my jsme ji opět učinili velmi pěknou, ačkoli je to zpráva o skutečnosti smrti, o oddělení „od“ obvyklého bezpečí, pohody, zajištěnosti, od světa, kde vše držíme ve svých rukou. Musí nám být ukázána hranice i neskutečnost toho, do čeho často investujeme celé své životy. Je to sdělení, které nás učí, že bychom se měli vystavit mlčení a samotě, odloučení a prázdnotě, abychom ztratili sami sebe, a tak objevili, kdo skutečně jsme. Většina lidského života je mnohdy jen pokusem o popření skutečnosti smrti. Ale pravá křesťanská víra nás vede skrz ní. Ježíš nám sám ukazuje své rány, svá zranění - cestu skrz. A naše zranění, zakopnutí, neúspěchy, zrazení a smrt jsou právě tím (mnohdy jediným), co skutečně otevírá naše srdce. Díky nim objevíme to, čím skutečně jsme v Bohu. Zdá se, že jedině tato zranění nám dávají možnost vypadnout z vlastní falešné role a „upadnout do Boha“. Bůh jakoby potřeboval nejprve destabilizovat naše hranice, kterých se křečovitě držíme (koneckonců, proč také - jsme přece úspěšní, dobře vypadáme a máme dobré postavení). Ovšem nic nemůže skutečně žít, aniž by předem něco jiného nezemřelo. A v tom je veliká moudrost. 

SMRT - UČITEL ŽIVOTA

   „Zemřít dřív, než zemřu“ neznamená usilovat o „dobrý konec“, ale o to, abych se dobře připravil. Jde o to, abych se nechtěl vyhnout selháním, utrpení a bolestem, které přijdou, abych nehledal někoho, na koho to „shodit“, ale abych vše chápal jako příležitost - a mohl žít bez obviňování sebe sama nebo i druhých, bez toho, že bych se za to styděl, nebo naopak chtěl pomstít. Abych věděl, že mohu žít ve zraněném světě, v nemocném nedokonalém těle, a přitom s ostatními nést tíhu lidské vzájemnosti. Mohu projít utrpením, mohu zemřít, vstoupit do smrti – vím totiž, že to je velký učitel života, díky němuž ve mně zemře starý člověk a může se zrodit nový. A to je dobrá zpráva.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou