16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tábor byl bez lišek, zato plný katolické mládeže

23. 8. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/34 Celostátní setkání mládeže Tábor-Klokoty 2007, 23.8.2007

Pokusili jsme se sestavit pro všechny, kdo nikdy na žádném setkání mládeže nebyli, nebo si ani nedokáží představit, jak vlastně vypadá, mozaiku z několika účastnických střípků-postřehů. Neoslovili jsme jen mladé lidi, ale i organizátory, představitele města či místní církve a některé biskupy, kteří mezi mládež přijeli.


JAN GRAUBNER, olomoucký arcibiskup

Zažil jsem tu řadu krásných momentů s otevřenými lidmi. Pro mě je radostí vidět poklad, který v nich je. Nelítám ale „v luftě“ a vím, že nestačí jen nadšení. Je potřebné, aby dokázali jít za ideály a my všichni jim v tom musíme pomoci.


Jan, student
Moc mě zaujal workshop biskupa Karla Herbsta. Mluvil o mužské spiritualitě a mužských vzorech. Přednášel jednoduše o docela složitých věcech a dokázal to podložit dlouholetou praxí.


MARTIN BELATKA, orelský účastník
Stavíme tu na náměstí horolezeckou stěnu. Je to takový adrenalinový zážitek nejen pro účastníky, ale pro všechny, kdo přijdou. Prostě nejen duchovnem jest člověk živ, a tak je potřeba i pro tělo něco dělat.


Jiří Paďour, biskup-hostitel
Jsme zvyklí, zvlášť v některých oblastech Čech, na malé farnosti – mladých lidí tam chodí do kostela třeba jen pět. A tady se to najednou rozroste. Což je i pro mě jako pro biskupa velké povzbuzení.


Tereza Causidisová, studentka
Velkým zážitkem pro mě byla úterní večerní mše, na které jsem velmi intenzivně pocítila prožitek společenství. V celé naší řadě jsme se všichni drželi při modlitbách za ruce. Ještě nikdy jsem nic takového nezažila. Věděla jsem, že mezi námi je Kristus. Nádherné bylo také množství lidí, které se mše zúčastnilo. Nevím přesně, kolik nás tam bylo, měla jsem ale pocit, že je okolo mě tak milion lidí.


Petra Kamarádová, studentka
Chtěla jsem tu poznat nové lidi, což se daří, seznámila jsem se už s nějakými kluky. Zatím se mi nejvíc líbily židovské tance. Naučili jsme se základní kroky. Sice jsme si nejdřív pletli nohy, ale pak už to šlo.


DRAHOSLAVA KUBÍNOVÁ, účastnice-návštěvnice
Už nejsem v tom správném věku, ale byla jsem na setkáních na Svaté Hoře a ve Žďáru a když je teď u nás doma, tak jsem chtěla vidět, jak to tu vypadá, a potkat známé. Slyšela jsem, že babči tu před setkáním říkaly: „Jo jo, prý křesťanské setkání, to bude určitě nějaká technopárty.“ Teď vidí, jak se spletly.


EVA ČERVENÁ, táborská husitská farářka
Ekumena tady v Táboře funguje perfektně, proto jsme se rozhodli této akci propůjčit i svoje sbory. Je dobře, že Tábor katolickou mládež hostil. I když to nebylo přímo v husitském Táboře, ale na Klokotech, což je katolické poutní místo (smích). Jeden koncert byl i tady u nás – pět stovek lidí, úplně narváno – a musím říct, že náš sbor ještě nezažil, že by se na pochvalu dokonce hvízdalo.


MARTIN JIROVSKÝ, místostarosta Tábora
Je to hodně lidí a je inspirativní vidět, jak se chovají k sobě a jaký mají přístup ke svému okolí. Je poznat, že jsou to věřící a dávají rozhodně dobrý příklad. Nedokážu si vůbec představit, že bychom tu pořádali akce typu Czechtek – tohle je prostě něco úplně jiného.


SESTRA ROBERTA, dominikánka
Nechtěli jsme jen sedět na louce a jenom něco poslouchat. A nejlíp se povídá u kafíčka, tak jsme založili „Dominikovu klokotavou kavárnu“. Připravujeme také ranní modlitby podle naší spirituality.


TOMÁŠ KRÁL, dobrovolník
Mám pocit, že ten směr, který tu pozoruju, vede mládež trochu k naivismu. Mladí lidé nejsou vychovávaní k autonomii a k individualitě, ale k davovosti. Vede to k takovému pohledu „když mám problém, Kristus mi pomůže“. Dělá se tak taková růžová clona před křesťanstvím. Ale zase si tu může každý zajásat a užít si to.
(mach, per)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou