12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Strava prvních skautů byla obohacována divokými králíky

25. 4. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/17 Františkáni očekávají 14 nových blahoslavených, 25.4.2012, Autor: Aleš Palán

Skauting v českých zemích založil A. B. Svojsík před sto lety. Tuto událost připomíná řada výstav (ta největší v Muzeu hl. m. Prahy) a dalších akcí. Zdá se ale, že datace této události tak jednoduchá nebude. Mnohé nasvědčuje tomu, že jsme století skautingu měli slavit už loni.

Ano, první skautský tábor zorganizoval Svojsík v roce 1912. Nikdo ale přesně neví kde – víme jen, že to bylo někde mezi Humpolcem a Lipnicí nad Sázavou. Přímo na legendární Vorlovské hájovně, kde byl Svojsíkův tchán nadlesním a kde mladý kantor na jaře 1912 překládal spolu s přítelem Adolfem Stránským knihu Scouting for boys, to však rozhodně nebylo. Prý někde poblíž…

O skautech Svojsíkovi poprvé řekl jeho bratr-kněz – v roce 1910. O rok později byl Svojsík v Londýně, aby na vlastní oči zjistil, oč se jedná. Ještě v témže roce napsal a vydal první knihu se skautskou tematikou, zorganizoval několik besed, a hlavně „založil první oddíl skautů, junáků v našich zemích“. To se dočítáme v análech dnešního pražského gymnázia Karla Sladkovského, někdejší žižkovské reálky. Právě tady Svojsík učil.

VORLOVSKÁ HÁJOVNA

I s těmito výhradami musíme Vorlovské hájovně přiřknout významné, takřka zakladatelské místo v historii českého skautingu. Ostatně na ně upomíná pamětní deska umístěná na průčelí budovy: „Vorlovská myslivna – kolébka českého skautingu. Zde psal A. B. Svojsík první příručku a nedaleko stály v letech 1912–1918 první skautské tábory.“

Uvnitř, na jedné z nástěnek, se dozvídáme podrobnosti: „Dne 13. července 1912 putovala výprava 13 junáků pěšky z Prahy až na tato místa. Cesta jim trvala 4 dny. Veškerou výzbroj a výstroj, která vážila 300 kilo, si vezli na dvoukolovém vozíku.“ První skautský tábor měl pět stanů a strava byla „obohacována divokými králíky, které střílel bratr náčelník“.

Jak poeticky fabuluje Svojsíkův životopisec Josef Šimáček: „Ozývá se první jásot skautské mládeže. Les je pln výborných a šťavnatých plodin a hub, nablízku je vesnice s ochotným a poctivým obyvatelstvem, a pro nákupy do Humpolce také není daleko.“ Idyla.

Vorlovskou myslivnu v současnosti spravují humpolečtí skauti a pronajímají ji skautům i jiným oddílům. Letos je už populární středisko plné, některé termíny jsou zamluvené dokonce i na příští rok. Správkyní areálu je už jedenáct let paní Jana Čechová. Na místo jezdí dvakrát týdně – při předávání a přejímání prostor. „Nejhorší je jarní generální úklid. Když to všechno dodělám, mám pocit, že bych sem už nejraději nikoho nepustila,“ směje se Jana Čechová. Nicméně loni zde svou hlavu složilo skoro tisíc zájemců. A když je potřeba něco opravit, je k dispozici její manžel František Čech.

Ceny jsou na Vorlovech opravdu lidové. Kdo se nevejde pod střechu, může spát ve stanech s podsadou, které se stavějí na louce. K dispozici je kuchyň, záchody, sprchy s teplou vodou – a hlavně hluboké čisté lesy.

Zhruba kilometr daleko stojí pomníček jednoho z prvních zdejších skautů, básníka Jiřího Wolkera. V klubovně pak připomíná dalšího literáta a humpoleckého rodáka Jana Zábranu mimo jiné jeho skautský průkaz. Vorlovská myslivna je místem, které skutečně dýchá historií. Zájem o její služby ale dokazuje, že má před sebou i slibnou budoucnost. Ostatně jako celé skautské hnutí – vždyť je mu teprve sto let…

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou