26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Spolek svatého Vojtěcha: 135 let

27. 9. 2005

|
Tisk
|

Malý dárek za nákup v hodnotě 135 slovenských korun a láhev mešního vína při útratě ve výši 1 350 Sk – takové výhody nabízí letos svým zákazníkům Spolok svätého Vojtecha (SSV) v Trnavě. Připomíná si tím způsobem 135 let svého trvání.

Vydání: 2005/40 Křesťanská nakladatelství na Slovensku, 27.9.2005, Autor: Radek Čapek

SSV sídlí v Radlinského ulici, která je pojmenovaná po zakladateli spolku. Pater Andrej Radlinský se 13 let marně snažil, aby byl SSV schválen – narážel však na těžkosti u církevní i státní hierarchie. Až když ho vládní noviny nařkly z panslavismu a Radlinský je zažaloval, umožnily v roce 1870 rakousko–uherské orgány ustavení spolku. Kněz na oplátku žalobu stáhl.

SSV od počátku sdružoval slovenské katolíky, kteří každoročně za svůj peněžní vklad dostávali čtecí kalendář a tzv. podílovou knihu – tedy jeden titul pro všechny členy. Kromě toho SSV pracoval na překladu Písma svatého do slovenštiny a vydával učebnice, které se jednu dobu používaly i v evangelických a státních školách. V dlouhé historii spolku hrozil i jeho zánik, v meziválečném období mu však výrazně pomohli slovenští vystěhovalci do USA. Největší rozmach nastal hned po 2. světové válce, kdy měl spolek skoro čtvrt milionu členů. Po roce 1948 byla však členská základna rozpuštěna. Spolek sice formálně existoval dál, ale knihy samostatně vydávat nemohl. „Komunisti ho nechali existovat jako své alibi, že náboženská svoboda na Slovensku existuje,“ hodnotí situaci vedoucí vydavatelského oddělení SSV Slavomír Ondica.

Po roce 1989 byla členská základna obnovena. Dnes jde asi o 100 tisíc většinou starších členů, kteří platí členský příspěvek 100 Sk ročně, za což dostávají tak jako v minulosti kalendář s názvem Poutník svatovojtěšský a podílovou knihu (loni to byl druhý díl Dějin mojí církve od současného nitranského biskupa Viliama Judáka, předloni kniha Na misijních cestách od kardinála Jozefa Tomka). Po pádu komunismu spolek obnovoval nejen svou členskou základnu, ale v centru Trnavy si musel koupit i své někdejší budovy. SSV dnes distribuuje také knihy jiných křesťanských nakladatelství, funguje mu zásilková služba, vydává Katolické noviny (obdoba českého Katolického týdeníku) a některé časopisy.

Hlavním posláním spolku je vydávat pro celé Slovensko Písmo, dokumenty Konference biskupů Slovenska, oficiální papežské a kongregační dokumenty, liturgické knihy, učebnice náboženství a modlitební knihy. Kromě toho vychází i naučné knihy, beletrie a tituly pro děti.

     Titulem s největším nákladem byla (kromě učebnic a některých liturgických knih) Paměť a identita Jana Pavla II. se třemi dotisky a celkovým nákladem 8 500 kusů. „Knihu jsme vydali skoro současně s římským vydáním,“ vysvětluje Slavomír Ondica, který titul přímo z rukopisu i překládal. Kniha tak byla díky velkému nasazení všech zúčastněných hotova za jeden měsíc.

„Z historie známe období, kdy byl spolek jedinou institucí, která na Slovensku vydávala nejen náboženskou, ale dokonce slovenskou literaturu vůbec,“ je Slavomír Ondica právem hrdý. Spolek má velmi dlouhou historii, přičemž jeho dnešní vedení chápe, že pouze z minulosti žít nelze. Slavomír Ondica k tomu navíc říká: „Termín ,tradiční katolické Slovensko‘ figuruje spíš jen ve statistikách. Realita je jiná: i u nás jsme zasaženi konzumem.“ Vydávat u našich východních sousedů křesťanské knihy je tedy stejně složité jako kdekoliv jinde.

RADEK ČAPEK

* * * * *

Spolok svätého Vojtecha
Adresa: Radlinského 5, 917 01 Trnava
Internetové stránky: www.ssv.sk
Průměrný náklad knihy: 2 000 ks
Ročně vydá asi 50 knih včetně dotisků, reedic a učebnic.
Počet vlastních prodejen: 20
Vydává slovenské autory: Viliam Judák, Dušan Porubän, Anna Olšovská
Vydává české autory: Marek Orko Vácha (Tančící skály, Šestá cesta), Renáta Holčáková (Štěstí, smůla, kdo ví)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou