26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Satan a zlí duchové jsou jen tvorové

7. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/10 Exorcisté, 7.3.2007

Základním úkolem církve v tomto je rozlišovat skutečné působení satanovo od jevů jiného druhu a poznávat pokaždé případy, které k němu patří. Může se totiž stát, zejména v prostředí, v němž silně převládají formy magického, okultistického a pověrečného myšlení, že někdo, kdo je sužován více nebo méně vážnými psychopatologickými jevy, má za to, že je obětí satanských vlivů nebo že je přímo posedlý ďáblem, aniž je k tomu skutečný důvod, nýbrž je to jen sugesce.
Exorcismus je sám o sobě vyhrazen pouze pro případy, kdy je dostatečně zjištěna posedlost ďáblem, takové případy jsou nejtěžší, ale také nejvzácnější. Ve všech ostatních situacích, jako je napadení místa, úporné, úzkostné myšlenky a nutkání nebo ďábelské týrání, bude vhodné použít jiné prostředky, jako je:

slyšení Božího slova a duch kajícnosti a obrácení
vytrvalá osobní modlitba a půst, jak k tomu vyzývá evangelium (Mk 2,29);
zvláštní modlitby za osvobození formami, které určí ordinář a které se konají ve skupině nebo s pověřenými osobami;
slavení svátosti a svátostin, chápaných v jejich plném smyslu.
Jenom rostoucí a zevrubné znovuobjevení skutečného významu náboženství a víry v Boha – Otce, Syna a Ducha umožní odpovědět přiměřeněji na šíření magie. Je nutné znovu mocně hlásat jako na úsvitu církve, že jenom Ježíš, zmrtvýchvstalý a žijící navěky, je Spasitel, a že v nikom jiném není spásy, není pod nebem jiného jména, zjeveného lidem, jímž bychom mohli být spaseni. (Sk 4,12)

Ani démonologie a problémy, které z ní vyvstávají, třebaže jsou vážné, nejsou prvořadé ve vyspělém a celistvém pohledu víry a ve správném pojetí stupnice křesťanských pravd. Prvenství přísluší Bohu, bezpodmínečné důvěře jemu, jeho Synu Ježíši a Duchu svatému. Satan a zlí duchové jsou jen tvorové, není to žádný princip rovný Bohu nebo s ním souměřitelný. Jsou to stvořené bytosti, absolutně poddané Stvořiteli a jeho moci a nemohou žádným způsobem ovládat duši člověka nebo zrušit jeho svobodu.
(Zpracováno podle listu toskánských biskupů 2. 9. 2003, z knihy Magie a zlí duchové, vydalo Karmelitánské nakl.)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou