16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Připraveni k dobrému dílu

16. 11. 2020

|
Tisk
|

Podle řádového oděvu se nazývají Bílí bratři. Ovšem říká se jim také norbertini – to podle jejich zakladatele sv. Norberta, který je pohřben v pražské strahovské bazilice. Známe je ale především jako premonstráty. Na konci listopadu se chystají zahájit oslavy devíti staletí existence svého společenství.

Vydání: 2020/47 Připomínky 17. listopadu, 16.11.2020, Autor: Jiří Macháně


Řád premonstrátských řeholních kanovníků (Candidus et Canonicus Ordo Praemonstratensis – ve zkratce OPraem.) vznikl ve francouzském Prémontré, které dalo skupině kněží v bílém svůj název. „Svatý Norbert a jeho společníci si vybrali řeholi sv. Augustina a na Boží hod roku 1121 složili sliby a zapsali se pod ni,“ popisuje založení jeden z dnešních premonstrátských bratří P. Ambrož Šámal OPraem. A trvalo jen čtvrtstoletí, než řád pronikl až do Čech a pak i na Moravu. „Je zajímavé, že kanovnický řád premonstrátů nepatří ve světě mezi ty nejznámější, ale u nás má významnou tradici již od roku 1143. Dodnes fungují čtyři kanonie,“ vysvětluje nynější strahovský opat P. Daniel Janáček OPraem. (viz rozhovor na protější straně). Premonstráti se řídí řeholí sv. Augustina: charakterističtí jsou působením i mimo zdi kláštera – duchovní službou mezi věřícími, charitou, vzděláváním a rozvojem vědy. „Jádro našeho života tvoří trojúhelník zakotvený už v samotné prvotní církvi: communio – contemplatio – actio, tedy společenství – kontemplace – akce,“ zdůrazňuje opat P. Janáček.
Premonstráti nosí bílý řeholní oděv, skládající se z tuniky, škapulíře splývajícího přes ramena, pod nímž jsou přepásáni pruhem látky zvaným cingulum. Po vstupu do kláštera každý bratr dostane své řeholní jméno. Premonstrátským heslem je: „Ad omne opus bonum parati“, které v češtině znamená „Připraveni ke každému dobrému dílu“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou