26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poušť nás učí vnitřní svobodě

17. 2. 2015

|
Tisk
|

Stále víc dnešních lidí hledá místa vzdálená od hluku světa, kde by v tichu a usebranosti mohli načerpat novou energii pro svůj duchovní i běžný život. S jezuitou P. JANEM REGNEREM hovoříme o tom, nakolik nitro člověka může proměnit byť jen krátkodobá zkušenost pobytu na poušti.

Vydání: 2015/8 Stůjte na periferiích!, 17.2.2015, Autor: Jaroslav Šubrt

Za to vděčím Petru Křížkovi, který vlastní cestovní kancelář. Ten mě nejprve před několika lety na doporučení faráře pražské akademické farnosti Mons. Tomáše Halíka pozval na novozákonní cestu. Při ní poutníci navštěvují místa spojená s událostmi Ježíšova života. Nejde však o klasickou pouť nebo turistický zájezd, nýbrž o duchovní cestu, při níž se velký prostor věnuje osobní modlitbě a meditaci. Proto jsem vždy, když jsem byl požádán, rád a bez váhání pozvání přijal. Nejvíc mě však zaujala právě pěší pouť do Jeruzaléma pouští. O teologicko-biblický doprovod se starala Pavla Edita Herciková a mnozí účastníci mi potvrdili, že pro ně byla tahle cesta duchovně nesmírně obohacující.
Poušť obyčejně prověří vaši prozíravost, houževnatost a vytrvalost. Člověku pomáhá, aby si nejen ověřil své přednosti, ale i sáhnul na hranice svých možností.
Ano, i když je třeba mu správně rozumět. Jedná se o určitou metaforu, protože jak víme z Bible, Boží tvář nemůže žádný smrtelník spatřit. Poušť nás však očišťuje od falešných obrazů Boha. Pomáhá nám odložit celou řadu představ či kulturních nánosů, které by nás mohly rozptylovat. Jen tak můžeme vnímat holou přítomnost Pána našich životů. V poušti jsme vzdáleni od všeho, co nás svádí k modlářství, a můžeme být tedy Bohu blíž.
O „spiritualitě pouště“ píše například italský teolog Stefano de Fiores. Toto pojetí částečně vychází z biblické teologie. Poušť je nehostinným místem, kde je člověk vystaven extrémním podmínkám. V Bibli není nikdy cílem, nicméně cesta do zaslíbené země se jí nemůže vyhnout. Poskytuje nám ústraní, když potřebujeme být sami s Bohem, abychom načerpali duchovní síly pro úkoly, které nás čekají. Z tohoto důvodu odchází do pouště i Jan Křtitel. Také Ježíš je po křtu v Jordánu vyveden Duchem na poušť, kde se připravuje na své veřejné působení. A protože poušť je v biblickém pojetí sídlem démonů, je to také místo naší zkoušky. Proto na začátku křesťanství, zejména v době, kdy už učedníkům Ježíše Krista nehrozilo nebezpečí pronásledování a krvavého mučednictví, odchází někteří věřící do pouště, aby tam mohli radikálně svědčit svým životem o Kristu a zvítězit v duchovním boji proti nepříteli naší duše. Poušť je ovšem metaforou samoty v ústraní, což můžeme najít i jinde, například v exercičním domě.
Velkým překvapením pro mě byla rozmanitost různých pouští. Podle složení písku může být poušť krvavě rudá, sytě žlutá nebo i úplně bílá. Rovněž jsem netušil, že dlouhodobý déšť může vyprahlou poušť tak proměnit. V písku, zejména v úžinách, jsou semena a kořínky, z nichž během několika dní začnou klíčit zelené rostliny, a někdy dokonce stihnou do dalšího sucha krásně rozvést. Charakter pouště se najednou zcela změní. Teprve když je člověk svědkem takové proměny, dojde mu, jak důležitá je pro tuto zemi vláha.
Když je člověk na poušti dostatečně dlouho, setká se hlouběji s vlastním nitrem. Já jsem tam byl vždy jen pár dní, těžko můžu mluvit o stejné zkušenosti, jako měli René Voillaume nebo před ním Charles de Foucauld. Nicméně i po několika dnech jsem sám u sebe pocítil jakýsi „proces detoxikace“…
Někdy má člověk při návštěvě Izraele dojem, jako by k softwaru konečně našel ten správný hardware. Napadají mne dva příklady. Už jsem se zmínil o tom, co s pouští udělá voda. Proto dnes s mnohem větším porozuměním čtu biblické úryvky a obrazy, kde je Hospodin nebo jeho Duch jakousi vláhou pro žíznivou a rozpraskanou zemi. Voda je pro Izrael velmi drahocenným darem a to vede její obyvatele k vděčnosti za každý déšť. U nás má mnoho lidí spíše zlost, když jim náhlý liják pokazí dovolenou.
Také jsem si v poušti uvědomil, co znamená stavět dům na písku. V místech, kde není skalnaté podloží, nelze postavit nic, co by odolalo větru a dešti. Některé kopce přitom vypadají pevné, ale je to pouhé zdání. Proto v tomto kraji lidé vyhledávají místa, kde by mohli svůj dům vystavět na skále.
Poušť poskytuje člověku klid a příležitost ke ztišení. Ve městě na naše smysly neustále útočí nové podněty, informace, obrazy. Vše je tak lehce dostupné, že můžeme snadno podlehnout celé řadě závislostí. Proto je modlitba v poušti snazší. Učí nás vnitřní svobodě, je školou nelpění. Přestaneme se klanět všemu, co přináší našemu životu pohodlí. A díky tomu můžeme v tichu vlastního srdce najít
Boha.
Asi jen těm, kdo v zátěžových situacích propadají panice. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou