16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Periferie, které rozkvétají

10. 3. 2020

|
Tisk
|

Zchátralé kostely, otlučené kapličky, neudržované hřbitovy i vyvrácené křížky – a k tomu pasivní, vykořenění lidé. Tak jsme si navykli vidět velkou část našeho pohraničí.

Vydání: 2020/11 Sedm let nástupcem sv. Petra, 10.3.2020, Autor: Alena Scheinostová


Co se ale zkusit podívat na to jinak? Někdejší Sudety – oblasti, kde po staletí žili převážně němečtí obyvatelé – dnes jistě nesou šrámy po bouřlivých událostech 20. století. Tato místa násilných dramat a cílené hmotné i duchovní devastace jsou dnes však nejednou svědky svěžích aktivit a počinů, které vyrůstají z ryzích pohnutek a živí je nadšení i touha smířit a překonat vzájemná ublížení z minulosti.
Svůj vztah k opuštěným památkám hledají lidé víry, ale i ti, kdo „jen“ nechtějí dopustit, aby zcela zmizely připomínky života, kultury i osudů lidí, kteří zde žili před námi. Na internetu našlo místo hned několik databází zanedbaných či zmizelých kostelů, hřbitovů a dalších posvátných míst. Najdeme tu dobové snímky, dokumenty a historické údaje.
Zanikleobce.cz či Znicenekostely.cz jsou jen dvěma příklady z mnoha. Se stejným nasazením a vynalézavostí se pak rozvíjejí iniciativy v terénu: úsilí o samotnou obnovu těchto památek i života z víry, který se k nim pojí. Také letošní sezona otevře vrata málo používaných objektů k poutím, benefičním koncertům či přednáškám a výstavám, z jejichž výtěžku se hradí alespoň nezbytná údržba. Pravidelně k těmto akcím zveme na stránkách KT. Podle možností probíhají rekonstrukce řízené „shora“, například ze stavebních a památkových kanceláří jednotlivých biskupství. Nezanedbatelná je ale rovněž činnost klášterů, obcí, místních sdružení či aktivních jednotlivců, kteří si posvátná místa ve svém okolí berou za svá.
Tak soukromý investor zakoupil a loni opravil historickou kapli zvanou „Márnice“ v Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku, a dokonce ji osadil novodobou sochou patrona obce sv. Prokopa. Nedávno zase radnice v Třešti na Vysočině rozdělila příspěvky, aby povzbudila k opravám soukromé vlastníky, kteří na svých pozemcích mají zanedbanou kapličku nebo křížek. Na této dvoustraně dále přineseme několik příběhů, které přiblíží různé cesty, jak se k záchraně míst modlitby připojit.
Protože však v posledku nejde jen o tyto památky samotné, nýbrž především o účel, kvůli němuž vznikly a ke kterému slouží – tedy vést k modlitbě a ukazovat vzhůru – nabízíme navrch reportáž z „vnitřních Sudet“, z Moravské Třebové, kde se daří navzdory zátěži minulosti držet při životě, obnovovat a rozvíjet „živé kameny“ – samotnou zdejší farnost.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou