26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nebezpečí snadných půjček

9. 4. 2019

|
Tisk
|

Ačkoli ekonomika už roky stále roste, zhruba každý desátý člověk starší 15 let se potýká s exekucí. Od června vstoupí v účinnost nový zákon, který pomůže se dluhů časem zbavit. Skončí tím problémy?

Vydání: 2019/15 Slavíme Květnou neděli, 9.4.2019, Autor: Karel Pučelík


Téměř 900 tisíc lidí ohrožených dluhovými pastmi poukazuje na ne zcela zdravé aspekty české ekonomiky. Skoro půl milionu lidí se potýká dokonce s více než třemi exekucemi. Kdyby se růst hospodářství výrazněji zpomalil, finanční problém může přerůst v hrozbu pro rozpočet celého státu a pro sociální systém, což ve svém příspěvku potvrzuje i uznávaný ekonom Lubomír Mlčoch.
Zadluženost občanů není jen problém ekonomický, má i svou morální stránku. Předluženost komplikuje život celých rodin, snižuje možnosti i motivaci dlužníků pracovat, což ve výsledku ochromuje jejich zapojení do normálního života. Nadto se ukazuje, že předlužení dopadá i na děti laxních rodičů. Tristní je například situace více než šesti tisíců nezletilých, kteří kvůli nezodpovědnému přístupu svých rodičů mají problémy s exekucemi už na prahu dospělého života. Stačí k tomu poměrně málo: jízdy na černo, nezaplacený odpad a složenky za plyn nebo elektřinu.
Do nesnází lidi často dostanou i různé pochybné půjčky, které slibují peníze „snadno a rychle“. „Lidé si berou většinou nebankovní půjčky a rychlopůjčky s lichvářsky vysokými úroky. Přestanou platit nebo – v horším případě – ani nezačnou a nechají to být,“ uvádí Milan Machala z Občanské poradny Cheb, kterou provozuje Diecézní charita Plzeň.
Novela insolvenčního zákona, která začne fungovat v polovině letošního roku, je podanou rukou dlužníkům. Na její potřebu dlouhodobě upozorňovala Charita Česká republika. Se zkušenostmi z pěti desítek dluhových poraden, které provozuje napříč republikou, však upozorňuje i na možné nedostatky této předlohy. Mezi poskytovateli dluhového poradenství přitom s tímto názorem není jediná. Jeden z iniciátorů legislativní změny a nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný tyto obavy ovšem mírní.
Problémy je třeba řešit hned
Pouze nový zákon ale dluhové pasti nevymýtí. S takzvanou finanční gramotností se musí začínat už ve školách, ale také dospělí se musejí učit odolávat svodům „mít všechno a hned“ i za cenu půjček. „Klienti chodí do poraden bohužel ve většině případů pozdě. To znamená tehdy, když se dluh dostane do exekuce. To je velký problém,“ upozorňuje Machala. Nejhorší je pak „vytloukání klínu klínem“, tedy záplatování jedné půjčky dalším úvěrem ber rozmyslu. A jak uvádí Martin Kovalčík z organizace Člověk v tísni, je třeba také kontrolovat oprávněnost exekucí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou