16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na vlastních nohou díky mýdlu a opravě aut

18. 10. 2022

|
Tisk
|

Vzdělávání, zdravotnictví a zemědělství – to jsou tři oblasti, které se ve Středoafrické republice, čtvrté nejméně rozvinuté zemi světa, snaží podporovat organizace SIRIRI. Za cíl si klade především rozvoj, který je udržitelný.

Vydání: 2022/43 Nebojujte, jednejte, 18.10.2022, Autor: Jiří Gračka


„Ve Středoafrické republice, zemi dlouhodobě trpící chudobou, nejde o jednorázové humanitární zásilky, ale o to, aby se obyvatelé dokázali postavit na vlastní nohy,“ říká ředitelka SIRIRI Jana Škubalová. Vysvětluje, že základním kamenem je pro organizaci vzniklou roku 2006 spolupráce s misií řádu bosých karmelitánů, kteří ve Středoafrické republice (SAR) působí už padesát let. „Misionáři nám dávají zprávy o aktuálních potřebách a informují o situaci na místě. Kromě toho také dohlížejí na využití pomoci – veškeré prostředky tak nejdou ‚někam‘, ale do konkrétních rukou zodpovědných lidí,“ popisuje.
Díky této spolupráci a také nízkým vlastním nákladům se podle ní v zemi, kde dvě třetiny obyvatel žijí za méně než jeden dolar (tedy 25 korun) na den, dá udělat mnoho práce i s malými částkami. Také proto společnost vedle sbírkového účtu provozuje i benefiční e-shop www.rukuvruce.org, na kterém lze zakoupit mimo jiné drobnosti za pár desítek korun. Vybrané prostředky se používají především na to, co zdejším lidem pomáhá zlepšit život, a to ve třech oblastech: vzdělávání, zdravotnictví a zemědělství.
Všechny tři se propojují, a to třeba v projektu, při němž se místní s podporou SIRIRI a karmelitánů učí vyrábět mýdlo. „Lidé si tak osvojí nové řemeslo, při kterém zpracují plody zdejších palem. Výrobou mýdla z nich mohou vylepšit rodinný rozpočet a ještě se tak posílí hygienické návyky,“ shrnuje ředitelka. I další projekty jsou rozmanité. „Ve městečku Baoro například karmelitánská misie za naše prostředky provozuje učiliště pro automechaniky jako jednu z pouhých dvou škol tohoto typu v zemi. Praktická škola je v SAR opomíjený, a přitom velmi potřebný stupeň vzdělávání. Šikovní řemeslníci jsou nedostatkoví: protože často nejsou k dostání náhradní díly nebo komponenty, cení se umění poradit si s málem, ale také odvést práci kvalitní a trvanlivou,“ doplňuje Škubalová.
Podobně karmelitáni s pomocí českých dárců provozují střední školu v Bozoumu nebo centrum pro vzdělávání žen Kana, které ženám a dívkám pomáhá doplnit si vzdělávání a praktické dovednosti, jako je šití, pletení, vaření, péče o děti, hygiena nebo základy ekonomiky pro hospodaření v domácnosti i drobné podnikání. A k rozvoji místních společenství vede třeba i projekt podpory mediků. „Už v roce 2008 jsme se rozhodli podpořit dva studenty medicíny, kteří pocházeli z chudých rodin a zdálo se, že budou muset studium přerušit. Jeden z nich se později stal vůbec prvním specialistou na léčbu ledvin v zemi,“ říká ředitelka organizace.
Další z projektů SIRIRI se zaměřuje i na místní školství, zdejším učitelům totiž nabízí program „Škola hrou v SAR“. „Spojuje v sobě využití moderních pedagogických metod s autorskou přípravou, tiskem a distribucí didaktických pomůcek v národním jazyce sango,“ představuje projekt Škubalová a dodává: „Pokud má ze Středoafrické republiky vzniknout samostatný a stabilní stát, potřebuje vzdělané lidi. A děti při vzdělávání potřebují hlavně učitele, který je dovede motivovat, a také učebnice, které budou mluvit jejich jazykem. Náš program dokáže zajistit obojí.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou