26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na podání pomocné ruky není nikdy pozdě

20. 6. 2005

|
Tisk
|

„Osamělost je stav, který si člověk nepřeje. Rád by byl s někým v kontaktu, ale najednou zjistí, že chybí lidé, se kterými by mohl nějak svůj život sdílet,“ říká MUDr. Alexandra Havlicová, plzeňská psychiatryně a psychoterapeutka, která má zkušenosti přímo „z terénu“. Pomáhá totiž také kněžím řešit jejich nelehké životní situace.  

Jak by měl být kněz „vybavený“, aby hrozící osamělost ve své službě zvládnul?

Vydání: 2005/26 Kněžská samota, 20.6.2005, Autor: Jiří Macháně

Při svém povolání nese často extrémní psychickou zátěž - srovnatelnou s lidmi, kteří pracují v jednotkách rychlého nasazení. Hodně záleží na jeho zkušenosti, povaze a vnitřní síle, velkou roli hraje také výchova v rodině. V neposlední řadě by měl mít z doby svého dospívání kvalitní společenskou a vztahovou zkušenost. Je dobré, aby věděl, co je láska k druhému člověku, a není tedy na škodu, zažil-li například i lásku k dívce. I v psychoterapii je pravidlem, že není nad sebezkušenost - nad to, co člověk zažije na vlastní kůži: radost i opuštěnost, veselost i lítost, samotu i živý kontakt.

Nevstřícnost od lidí, ale i ze strany nadřízených a úřadu, který mu má pomáhat. Je mrzuté, když se kněz očekávající pomoc v pracovních či organizačních záležitostech a hledávající radu, cítí z různých důvodů opuštěný - třeba proto, že nenajde u svých představených pochopení, oporu nebo zastání. Pro kněze je náročné, pokud se dostane do farnosti „na konci světa“ - to jsou místa pro pastoraci nesmírně těžká, protože i dlouho po listopadové revoluci tam leckde stále přetrvává komunistické myšlení a nálady. Projevovat, žít a nabízet křesťanskou víru je pak opravdu oříšek.

Hodně také záleží na představených kněze. Ti by měli vědět, jaké je povahy, čím je nadaný, aby přišel právě do takové farnosti, kde může své dary nejlépe uplatnit. Je totiž malér, když přijde kněz-filozof, který vyniká třeba v teologii či klasické církevní hudbě, například do farnosti, kde převládají lidé pracující v zemědělství a kde se jeho talent nezužitkuje.

Pokud k ní dojde, nemá smysl začít hledat viníka nefunkčních vztahů. Lepší je konat, a to na obou stranách. Pokud chce kněz ve farnosti dobře pracovat, musí ji znát - a to přímo jednotlivé rodiny. Vědět, oč se lidé zajímají, co s nimi „hýbe“, jací jsou v soukromém životě, kdo a v čem komu může pomáhat. Farníci by zas měli být vstřícnější ke svému faráři. Kněz je navíc - podobně jako všichni lidé, kteří jsou hondě „na očích“ - projekčním plátnem pro různá potlačená přání a psychologické problémy věřících, kteří si do něj promítají své představy a požadavky, jež mnohdy ani nesouvisejí s vírou. Je dobře si uvědomit, že kněz tu není od toho, aby taková klamná očekávání naplňoval.

Mohou jej ohrožit deprese a uzavírání se před okolím. Všichni jsme lidé, tedy i knězi se pak může stát, že jeho psychická zátěž přesáhne únosnou hranici.

Nejlépe by tomu měli předejít laskavými vztahy. Každý člověk, i kněz, je nějak „vyladěn“ a nějakým způsobem přistupuje ke svému okolí a komunikuje s ním. Pokud se jeho chování náhle nebo postupně mění a objevuje se u něj uzavřenost a nekomunikativnost, je za minutu dvanáct. Čím mu farníci rozhodně nepomůžou, to je okamžité psaní rozhořčených stížností biskupovi.

Podáním pomocné ruky - na to není nikdy pozdě! Určitě je dobré být taktní, což není otázka vzdělanosti, ale především mezilidskému citu. Není přece nic jednoduššího, pokud mám svého kněze ráda, zajít za ním a říci mu: „Pane faráři, nemáte nějaké starosti, nemůžu vám s něčím pomoci, připadáte mi poslední dobou smutný...“ Tonoucí se chytá pověstného stébla, a o to pevněji se určitě osamělý člověk chytí podané ruky, a to i přesto, že každému knězi nejpevněji a zcela spolehlivě podává ruku Kristus.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou