16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Když si kněží vyrazí na dovolenou

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/34 Kněží na dovolené, 31.8.2004

Pojďte na opuštěné místo a trochu si odpočiňte, řekl jednou Ježíš svým učedníkům, když už toho měli plné zuby. Myslím, že tuto svoji výzvu nemusel opakovat dvakrát. Jindy nechápaví apoštolové pochopili nyní velmi bystře. Ostatně Petra, Jana a Jakuba nemusel ani vyzývat, ti si s chutí ode všeho odpočali a zdřímli sami. Z toho je vidět, že spánek a odpočinek je věc důležitá a bohulibá a ani svatý se bez ní neobejde, natož chudák člověk hříšný, který by zalehnul a zchrupnul, až by brečel.

Ne, že bych se chtěl chlubit, ale také o tom něco vím. Je jenom málo míst, kde jsem ještě neusnul. Usnul jsem v první řadě divadla, na jehož jevišti hráli národní umělci, usnul jsem v kostele na mši svaté, a to i na své vlastni, a usnul jsem párkrát i při řízení auta. To prvé a druhé je spánek ostudný, to třetí osudný. Naštěstí to ale vždycky dobře dopadlo - na obličej, jak říká Ivan Mládek. O spánku však povídat nechci (vidíte, jak je vtíravý), nýbrž o dovolené.

Jako kněz si ji musím vzít na dobu, která je dostatečně dlouhá, abych si odpočinul nejen já, ale také farníci ode mne. Na druhou stranu nesmí být zase příliš dlouhá, opět s ohledem na farníky. Kdyby kněz byl na dovolené hodné dlouho, mohli by si totiž všimnout, že to ve farnosti funguje i bez něj, a to dokonce lépe než s ním.

Nejlepší je, když ji prožije společně se svými spolubratry, tak jak to doporučuje Pán Ježíš. Zajedou na nějaké opuštěné místo v přírodě, kde je hustota obyvatel nižší než v přeplněné tramvaji, tam se pěkně utáboří, zalezou do spacáků, zapnou zip a rozepnou ho až za dva týdny. To je ta správná dovolená!

Ti z nich, kteří spí trochu méně, mezitím dvakrát, třikrát vstanou, společně chodí na procházky, chytají motýly, modli se růženec, hrají ragby atd.

Nejhezčí na tom je, že přitom jeden druhému pomáhá a dělají všechno společně. Jestliže se navzájem zaopatří, mohou si i společně vařit.

Večer se pak sejdou u táboráku, naladí kytaru a zpívají písničky z Kancionálu. Když to trochu přepísknou do tří hodin a přijdou na ně policisti s upozorněním: „Svatí pánové, víte o tom, že rušíte noční klid?' odpoví: 'Kdepak, my nejsme kněží. Jen co si ještě zazpíváme ´Ó, Pane, zhasíná den´, pomodlíme se kompletář a dáme vám požehnání, hned půjdeme spát,' a je zase všechno v pořádku.

Taková pěkně prožitá dovolená je pro kněze větší zážitek než tři pohřby. Tu letošní začínám už za pár dní a moc se na ni těším. Jelikož mají být tropická vedra, musím s tím psaním končit a začít konečně balit, abych to vůbec stihnul a na nic nezapomněl: breviář, klerika, spacák, šála, rukavice...

Když to trochu přepísknou do tří hodin a přijdou na ně policisti s upozorněním: 'Svatí pánové, víte o tom, že rušíte noční klid?' odpoví: 'Kdepak, my nejsme kněží. Jen co si ještě zazpíváme 'Ó, Pane, zhasíná den', pomodlíme se kompletář a dáme vám požehnání, hned půjdeme spát.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou