26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

I na síti zůstáváme křesťany

28. 8. 2018

|
Tisk
|

Vracíme se z prázdnin a výhybky našich dnů nás přehazují na koleje všednosti. Míříme zpět do rutiny, do práce, mezi přátele, do své farnosti – zkrátka domů. A často se vracíme mezi „ty své“ i na síti.

Vydání: 2018/35 Papež o rodinách a odpuštění, 28.8.2018, Autor: Jiří Macháně


Naše kroky (i ty pomyslné) vedou zejména do našich sociálních a informačních bublin. Nevíte, o čem je řeč? Toto prostředí a jeho často přehlížené zvláštnosti se pokusíme přiblížit a snad i poodhalit na této tematické dvoustraně.
Lidé se od nepaměti přirozeně a rádi spojují do formálních i neformálních skupin na základě sdílené kultury, názorů nebo víry. Moderní informační technologie, zvláště sociální sítě pro to nejen vytvářejí skvělé podhoubí, ale zároveň podle sociologů lidskou pospolitost vedou spíše k informačnímu a názorovému štěpení. Svou rozdílnost lidé v těchto skupinách uzavírají do pomyslných bublin a v nich se bariérou přátel a sdílených informací a názorů oddělují od bližních, kteří se vyznačují jinakostí. Brání tak výměně informací a vytváří sobě i jiným uvnitř bubliny dojem, že právě a pouze takové je celé společenské spektrum.
Na síti, nebo bez ní?
Francouzští školáci a studenti budou od začátku školy omezeni v užívání svých mobilů v době vyučování. Zakazuje jim to přímo zákon. To proto, aby svou pozornost soustředili na studium. S restrikcí elektronické komunikace, přesněji s pobytem na sociálních sítích, jako je Facebook, Twitter či Instagram, přišel ovšem před pár týdny i představený koptských křesťanů, který po svém vzoru doporučil duchovním prostředí sociálních sítí zcela opustit.
Papež František naproti tomu katolické křesťany k „rozumnému“ životu „na síti“ vyzývá. Také své účty na sociálních sítích udržuje stále aktuální. Z vatikánských kuloárů se pak proslýchá, že některé tweety a další příspěvky dokonce publikuje sám. Opakovaně od něj slyšíme výzvy ke kultivaci elektronického informačního prostoru, k setrvání v něm, ke komunikaci, k vytváření společenství. Ve svém poselství k 50. Světovému dni sdělovacích prostředků papež František nazval toto snažení „budováním komunikačních mostů, ke kterému nemálo přispívá rozvoj digitálních technologií“. Jak sám připouští, tyto technologie mohou být zneužity ke špatným věcem, ale nabízejí také mnoho užitečných prostředků a velký prostor k dialogu. Zdůrazňuje, že chat, e-mail a SMS mohou představovat plně lidskou formu komunikace. Nikoli technologie podle něj určuje, zda je komunikace autentická, či ne, ale srdce člověka a jeho způsobilost dobře používat prostředky, které jsou mu k dispozici. „Sociální sítě mají schopnost napomáhat vztahům a posilovat dobro ve společnosti, ale také mohou vést k další polarizaci a rozdělení mezi lidmi a skupinami,“ varuje František a dodává: „Digitální prostředí je prostorem a místem pro setkávání, kde můžeme druhého pohladit, nebo zranit, vést plodnou diskusi, nebo provádět morální lynčování.“
Papež si rizika uzavírání se do světa sdílených postojů bez názorového průniku s okolím zjevně uvědomuje. Vyzývá proto k otevřenosti pro dialog, „abychom se lépe poznávali a chápali“, varuje před každou formou uzavřenosti a pohrdání. „I na síti se buduje skutečné občanství. Přístup do digitálních sítí zahrnuje zodpovědnost za druhého, jehož nevidíme, ale jenž je skutečný a má svou důstojnost, kterou je třeba respektovat.“ Svatý otec připomíná, že síť lze dobře využívat a může napomáhat růstu zdravé a pro sdílení otevřené společnosti. „Komunikace, její místa a nástroje umožnily mnoha lidem rozšíření jejich obzorů. To je Boží dar a zároveň veliká zodpovědnost. Tuto sílu komunikace rád označuji slovem blízkost,“ popisuje papež.
V bublinách od nepaměti
Respondenti v našem tématu ukazují, že neuzavírat se do názorového prostoru, který je nám libý a bezpečný, je někdy velmi těžký úkol. Sociální média totiž své uživatele k vytváření takových bublin a popsanému rizikovému chování vedou. Hovořili jsme o tom s odborníkem na tuto problematiku Josefem Šlerkou. Přitom sociální bubliny a s nimi spojené chování vlastní lidské přirozenosti jsou tu od nepaměti, jak upozorňuje publicista a mediální analytik Jiří Zajíc.
Jít po katolicku proti proudu i na sociálních sítích, k čemuž nás vyzývá papež, je často pořádně těžké. Ježíš Kristus povolal své následovníky, aby se neuzavírali, neuchylovali se ke sdílení evangelia a své víry jen „mezi svými“, ale vyšli ven solit, kvasit a přinášet hodnoty i obyčejné postoje, které z poznané zvěsti plynou, mezi ty, kteří o nich třeba vůbec nevědí. O tom, jak zůstat věrní poslání křesťanů sdílet radostnou zvěst i v prostoru elektronické komunikace, hovoříme s pastorálním teologem Michalem Opatrným.
A v neposlední řadě se na závěr s psychiatrem Prokopem Remešem podíváme například i na závislost na internetu. Na situace, kdy se z dobrého sluhy začíná stávat zlý pán. Povzbudí nás v tom, k čemu se nám virtuální komunikační prostor může hodit, a komu může dokonce pomoci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou