26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Důraz na misijní poslání církve

24. 9. 2019

|
Tisk
|

Letošní říjen vyhlásil papež František jako Mimořádný misijní měsíc. Připadá na sté výročí encykliky Maximum illud papeže Benedikta XV., která těsně po první světové válce změnila tehdejší koloniální vnímání misií. Zavedla pohled na misionáře jako na Kristovy vyslance a misie opřela o dva pilíře: hlásání Krista a díla milosrdenství.

Vydání: 2019/39 Tři národy ve Zlatých Horách, 24.9.2019, Autor: Karel Pučelík


Svatý otec je přesvědčen, že zdůraznění misijního poslání církve je i po sto letech od vydání přelomového dokumentu velmi potřebné. Slova papeže Františka míří na každého křesťana, jelikož povolání k misijnímu působení vyplývá přímo z našeho křtu. Být misionářem přitom neznamená, že bychom se všichni měli vydat tisíce kilometrů daleko.
„Kéž se nadcházející sté výročí tohoto dopisu stane podnětem k tomu, abychom bojovali s vracejícím se pokušením, které se skrývá za každou církevní introverzí, za veškerým sebevztažným útěkem do své bezpečné zóny, za každým pastoračním pesimismem a neplodnou nostalgií po minulosti – a místo toho abychom se otevírali radostné novosti evangelia,“ napsal papež v listu k vyhlášení Mimořádného misijního měsíce.
Čeští misionáři mezi Estonskem, Zimbabwe a Amazonií
Přípravě události věnují mnoho energie Papežská misijní díla. I ta česká každoročně organizují sbírky, koordinují projekty na pomoc potřebným a vysílají misionáře do více či méně vzdálených zemí. „Papežská misijní díla mají projekty po celém světě,“ přibližuje ředitel tuzemské odnože organizace Leoš Halbrštát (více v rozhovoru na str. 13). České řeholníky tak lze nalézt třeba i v oblasti Amazonských pralesů, kde působí salesiánka Jarmila Chorovská. Milosrdné sestry III. řádu sv. Františka se zase v Paraguayi věnují službě v Centru Božího milosrdenství.
K těm velmi vzdáleným destinacím patří i Zimbabwe. Své těžkosti při samotných začátcích misijního působení v Africe popsal níže oblát P. Karel Mec. Naopak velmi dobře zavedeným se již stává působení českých salesiánů v Bulharsku. Jak vypadá služba ve Staré Zagoře a Kazanlaku, nastínil v rozhovoru P. Petr Němec. Nepříliš geograficky vzdálenou zemí je nám i Estonsko, kde české sestry působily od roku 1936 a setrvaly zde i během let sovětské diktatury. Františkánka Milada Mertová nyní ve svém příspěvku přibližuje rozdíly mezi tuzemskou katolickou církví a tamější diasporou. A o tom, že misijní působení může být inspirací i pro domácí církev, svědčí P. Petr Stejskal, který strávil několik let v běžné kanadské farnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou