26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Deml.cz z internetového pravěku

20. 8. 2013

|
Tisk
|

Osobnosti spisovatele Jakuba Demla jsou věnovány internetové stránky www.deml.cz. Na to, jak je internet mladé médium, je to velmi stará historie – sahá totiž až do roku 1999.

Vydání: 2013/34 Žehnalo se poutníkům, květům i čaji, 20.8.2013, Autor: Aleš Palán

Téma: Jakub Deml

Daniel Čáslavka se s Demlovým dílem setkal už na gymnáziu, kdy se jako student začal zajímat o křesťanství a hltal knihy katolických autorů.

„Deml a Durych mne oslovili nejvíc – možná pro neohroženost, s jakou hájili své přesvědčení a s níž se nebáli jít ani do předem prohraných bitev. Takových osobností není nikdy dost v církvi ani ve společnosti,“ říká Čáslavka.

Demlův příznivec vystudoval 1. lékařskou fakultu UK v Praze, ale od medicíny zběhl a pracuje v oblasti informačních technologií.

K internetu se Daniel Čáslavka dostal někdy v roce 1995. V době, kdy ještě neexistoval ani www.seznam.cz a další vyhledávače, mělo smysl provozovat speciální literární stránku, která shromažďovala odkazy na literární díla dostupná na tehdejším webu. Mnoho jich ovšem nebylo...

„Česky psané literatury bylo tehdy na internetu naprosté minimum, pamatuji si snad jen na Malého prince,“ usmívá se Čáslavka. Postupně vznikla stránka věnovaná přímo Jakubu Demlovi. Její autor se s rozvojem internetu přestal věnovat obecné literární stránce a své síly věnoval právě Demlovi. Přidával ukázky z jeho díla, doplňoval životopisné údaje i fotografie, jenže narazil na neochotu vlastníků autorských práv publikovat celé texty na internetu.

„Vzhledem k těmto okolnostem a proto, že jsem už v té době měl rodinu, se kromě krátkého ,vzedmutí‘ v roce 2001, kdy jsem zakoupil doménu deml.cz a doplnil některé údaje, stránky dál prakticky nerozvíjejí,“ zmiňuje jejich autor. Předloni nicméně přidal rubriku aktualit. Další vývoj webu o Jakubu Demlovi je poněkud nejistý.

Autor zachytil v médiích informaci o tom, že práva k jeho dílu vlastní agentura Dilia, což je podle jeho názoru „definitivní konec možnosti volně publikovat některá Demlova díla na webu“. Doména deml.cz je totiž čistě nekomerční záležitost. „Pokud jde o nejbližší budoucnost, rád bych dokončil stránku „bibliografie“ s víceméně kompletním seznamem díla Jakuba Demla,“ uzavírá Daniel Čáslavka.

Ačkoliv na jeho stránkách čtenář nenajde kompletní Demlovy knihy, jak autor zpočátku zamýšlel, nýbrž „jen“ citace, návštěva dresy deml.cz rozhodně stojí za to.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou