12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Anketa: Jak to udělat, aby lidé rozuměli evangeliu?

22. 2. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/8 Všechny cesty vedou do Říma, 22.2.2012, Autor: Martin T. Zikmund

Katolický týdeník se obrátil na dva z nových členů kardinálského sboru s následujícími otázkami:

1. Kterým obzvlášť naléhavým výzvám čelí římskokatolická církev ve druhém desetiletí 21. století?
2. Jak nahlížíte na pontifikát Benedikta XVI. z hlediska první otázky? 


Kardinál Willem Jacobus Eijk, utrechtský arcibiskup, Nizozemí

1. Zaprvé: především evangelizaci a katechezi. Zvláště v Evropě je znalost víry velmi omezená – například mnoho mladých dnes už ani neví, proč slavíme Velikonoce. Je velmi důležité umět představit Krista a jeho evangelium individualistickému člověku dneška. Zadruhé: skandál týkající se sexuálního zneužívání. Tato ohromná ostuda vážně poškodila důvěru lidí v církev. V Nizozemí zorganizovala sama církev rozsáhlé šetření týkající se této problematiky, jehož výsledky byly představeny v prosinci 2011. Ty nám dodaly nejen mnoho informací, ale pomohly nám i zformulovat si postup vůči obětem zneužívání: nejprve nabídnout pastorační asistenci a potom i finanční odškodnění. Pilně na tom pracujeme.  
2. Svatý otec je jeden z největších teologů současnosti. A navíc dokáže psát stylem přístupným širokému okruhu čtenářů. Dokazují to i jeho knihy o Ježíši, které se staly bestsellery a zaujaly i čtenáře mimo katolickou církev. Jedna z jeho hlavních priorit je nová evangelizace, což je patrné například z toho, že v roce 2010 pro ni nechal zřídit zvláštní papežskou radu. Velmi vhodná iniciativa, která snad přinese mnohé plody. Také otázkou sexuálního zneužívání se papež Benedikt XVI. zabývá velmi vážně a energicky – například před dvěma týdny se konal k tomuto tématu ve Vatikánu mezinárodní kongres.

Kardinál Antonio Maria Vegli, předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov, Vatikán
1. Jednou z nejnaléhavějších výzev římskokatolické církve je pro mne ta, jak to udělat, aby si lidé uvědomili a pochopili, že Kristovo evangelium v sobě obsahuje řešení hlavních problémů, jež svírají lidstvo. Bezpochyby musí být do souvislostí naší doby konkrétně přeloženo a aplikováno, ale odpovědi v něm jsou. Kristovo učení není jen duchovní, ale má i humánní a společenský obsah, který je průběžně rozvíjen v sociálním učení církve. Například ohromný a složitý problém, jaký v dnešní stále více globalizované společnosti představuje otázka běženců a uprchlíků, může být řešen upřímným konáním spravedlnosti a milosrdné lásky. Jak to uvedl i papež Benedikt XVI. ve své encyklice Caritas in Veritate: „Láska vyžaduje spravedlnost: uznání a úctu k legitimním právům jednotlivce a národů… Na druhé straně láska přesahuje spravedlnost a naplňuje ji logikou dávání a odpouštění.“
2. Jako muž Boží je papež realistický a je si vědom zmatků, jimž lidstvo dnes čelí, ale zároveň věří, že Bůh je Pán dějin, který je konkrétními událostmi vede k naplnění – navzdory všemu chaosu. Benedikt XVI. je člověk, který upřímně soucítí s trpícími a přeje si ulehčit jejich bolest. Přitom je také muž pronikavé inteligence, moudrosti a vize, který je přesvědčen, že nakonec dobrá vůle zvítězí nad zlem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou