26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Téma vzbuzující emoce

2. 2. 2016

|
Tisk
|

Postavení žen v islámské pospolitosti je jedním z hlavních důvodů, proč mají Evropané k islámu nedůvěru. Co ale opravdu víme o roli ženy v islámském světě?

Vydání: 2016/6 Papež je nejoblíbenější osobností, 2.2.2016, Autor: Martin T. Zikmund



Podle průzkumu veřejného mínění v Německu, který již dříve provedl institut v Allensbachu, 98 % Němců spojuje islám s násilím a terorem, 96 % se zaostalostí a 94 % s utlačováním žen. Protože vztah muslimských mužů k ženám znovu ožil s incidentem v Kolíně nad Rýnem a jiných městech, chceme se tomuto tématu věnovat šířeji. V Německu samotném se přitom muslimský přístup k ženám netýká jen muslimek, neboť v současnosti je už řada německých žen provdána za Turky.
Vypovídá o tom i tragický příběh Němky Katji Schneidtové, který popsala v knížce, jež se stala v její zemi bestsellerem. Svatba s Turkem pro ni měla společenské následky: její muž jí po svatbě začal omezovat kontakty s její rodinou i přáteli, až je zcela zakázal. Později ji přiměl, aby se vzdala svého oblíbeného zaměstnání a zůstala v domácnosti. Aby nebyla sama, uvedl ji manžel do tureckého „paralelního světa“, který se řídí svými zákony a zvyklostmi. Tak Schneidtová například popsala svatbu dvanáctileté dívky s padesátiletým mužem, která se odehrála v jejich tureckém příbuzenstvu. Zatímco se nevěsta celou dobu třásla, všichni se oddávali svatebnímu veselí. A to vše se událo v Německu na prahu 21. století bez vědomí místních úřadů.
Ježíš, Mohamed a ženy
Na naší dvoustranně přiblížíme i některé další osudy a díla, které se vztahu islám a ženy dotýkají. A protože žijeme v tradici utvářené křesťanstvím, jeden z příspěvků se týká srovnání Ježíše a Mohameda ve vztahu k ženám. Vyplyne z něho, jak klíčovou roli sehrály ženy v příběhu obou těchto zakladatelů nových náboženství, přestože u každého jinak.
Že realita islámského světa může být pestrá a nebylo by pravdivé ulpět na předsudcích, o tom svědčí sonda do egyptské společnosti, jak ji pro nás napsal český katolický teolog a někdejší student arabistiky v Káhiře. Shrnující vyvážený pohled na problematiku muslimských žen přináší rozhovor s naším patrně největším znalcem islámu, který nejen vysvětluje některé aspekty islámského zákonodárství, ale vyjadřuje se i k horkým aktualitám dneška.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou