16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Téma: „Pár metráků sněhu uklidíte, další napadne“

5. 12. 2005

|
Tisk
|

Hora Matky Boží u východočeských Králík je pro mnohé poutníky požehnaným místem. Přijíždí jich sem za duchovními poklady každoročně několik tisíc a další se zas nemohou nabažit krásy krajiny. Vidí odtud mohutný masiv Králického Sněžníku a jako na dlani tu mají Suchý vrch a další kopce malebných Orlických hor. Do barokního kláštera ve výši téměř 800 metrů nad mořem se v roce 1990 vrátili redemptoristé, které zde kromě nedostatku duchovních povolání po část roku trápí také tvrdé klimatické podmínky.

Vydání: 2005/50 Církev na horách, 5.12.2005, Autor: Václav Štaud

Redemptoristy sníh nezastaví, a když, tak jen na chvíli

 

„A už je to zase tady,“ posteskl si P. Jiří Šindelář za volantem misijního mikrobusu, když se s P. Tomášem Waścińským vraceli v neděli 20. listopadu z lidových misií v Přibyslavi. Odjížděli z Králík devět dní předtím, za příjemného podzimního počasí, a nyní je vítá zimní království. A jízda čerstvě zasněženou krajinou na letních pneumatikách rozhodně není dvakrát příjemná. Vyjet v takové nadílce s naloženým autem horské serpentiny až ke klášteru na Horu Matky Boží je úkol pro opravdu zkušeného řidiče. P. Šindelář o takové jízdě hovoří jako o „ustavičném řízeném smyku“: „Cestou nahoru nesmíme za žádných okolností zastavit, protože auto bychom na ledu a sněhu znovu nerozjeli. V lepším případě bychom zatarasili silnici, o horších možnostech raději nepřemýšlet,“ dodává kněz.

V klášteře řeholníky čeká s každým chumelením rozcvička s lopatou, hrablem a košťaty. S bezcitností k lidem si vítr na kopci pohrává s lehkým prašanem, který pak obvykle řeholníky zavalí metrovými závějemi. „Nejednou pak po proházení cesty zjistíme, že můžeme udělat čelem vzad a začít znovu. Silnici prohrnují až třikrát denně, a stejně bývá na temeni kopce po malé chvíli znovu zavátá. Pak nezbývá než zkusit sněhovou bariéru prorazit autem, anebo garáž zavřít a hurá pro lyže,“ popisuje kritické situace P. Šindelář.

„Už se nám stalo, že jsme nemohli dojet na lidové misie do některé farnosti ve slíbený čas. Jednou už také mnoho nechybělo, a zůstali jsme doma úplně. Vstávali jsme tehdy dřív, abychom stihli z cesty uklidit pár metráků čerstvého mokrého sněhu. A když bylo vítězství na dosah, stěží jsme stihli uskočit před lavinou, padající ze střech kláštera. A garáž znovu zablokovala masa mrazivého materiálu, která byla ještě větší než ta před hodinou. Tomu říkám zkouška trpělivosti a mírnosti,“ vypráví otec Jiří a s omluvným úsměvem odmítá komentovat, jak tehdy obstál.

Se silničáři zde mají redemptoristé celkem dobrou zkušenost. Zvlášť v neděli, kdy i v zimě přijíždějí „skalní“ mariánští ctitelé na bohoslužby či kvůli svátosti smíření, míří pluhy s posypem ke klášteru vždy už ráno a pak ještě znovu před polednem, aby tady žádný z poutníků nemusel zůstat.

Útočiště před chladem donedávna poskytoval poutní dům s restaurací, který je v sousedství kláštera. Návštěvníkům zde vždy nabídli i něco k jídlu a k pití. Nyní je však dům dočasně uzavřený, a tak musí i řeholníci spoléhat jen na vlastní zásoby, aby hlavně v zimě měli dost pečiva, uzenin, konzerv. „A také na pivo nezapomeň,“ žertuje o vyprávění spolubratra otec Tomáš a dodává: „Jiří je totiž z Plzně, a tak už od mládí dává přednost pivu před mlékem,“ vysvětluje s úsměvem.

Zima však králickým redemptoristům v jejich poslání zabránit nedokáže. Po návratu z Přibyslavi si pár dní odpočinuli, vyprali, uklidili, pomohli otci představenému v duchovní správě a na prahu prosince opět vyrazili za svým hlavním posláním: konat lidové misie - tentokrát do Pelhřimova. Na rozdíl od minulé cesty už jeli na zimních pneumatikách.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou