26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Televize dostaly vysoké pokuty za reality show

11. 10. 2005

|
Tisk
|

Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) jsou VyVolení na Primě a jejich Velký bratr na Nově vulgární a vadí jí také záběry obsahující sexuálně explicitní scény. Rada, která vykonává státní správu v oblasti televizního a rozhlasového vysílání, proto oběma soukromým televizím, které vysílají reality show, uložila v Českých poměrech dosud nejvyšší pokuty. Prima dostala za VyVolené 5 milionů a Nova za Big Brother o jeden milion méně (vysílá totiž kratší dobu). Hlavní příčinou pokut je fakt, že televize zařadily před 22. hodinou záběry, které mohou ovlivnit morální vývoj dětí a mladistvých. O rozhodování RRTV jsme hovořili s jejím členem P. Petrem Kolářem SJ.

Vydání: 2005/42 Věřím v Boha, ne v církev, 11.10.2005, Autor: Jiří Macháně

 

Už název tohoto typu pořadu je zavádějící, nejde o to „ukázat skutečnost“, ale o soutěžní hru s cílem vyhrát peníze. Reality show přitahují zvláště mladé lidi, hledající vlastní identitu - ti tu ale reálný život pochopitelně neuvidí. Bavorský regulátor (obdoba naší Rady) poukazuje na to, že soukromé televize zde cíleně posouvají hranice, jen aby dosáhly větší sledovanosti. Hodnoty, jako je respektování soukromé sféry a právo na intimitu, jsou přitom pošlapány.

Zákony mají za skutečností vždycky určité zpoždění. Ale i v tom současném se můžeme opřít o zákonnou ochranu mladistvých v případě, že by vysílání narušovalo jejich morální vývoj, například pornografií či násilností. V některých těchto pořadech se skutečně nezákonné věci tohoto druhu objevují.

Rada televizím sdělí, že se podle jejího názoru dopustily přestupku, a vyzve je k vyjádření. Pokud by aspoň takové pořady přesunuly za 22. hodinu, bylo by jejich posuzování jiné. Udělené sankce ale televize zřejmě nejspíš napadnou a obrátí se na soud, aby nemusely pokutu platit.

Nejvyšší jednorázová sankce může být 10 milionů. Právě udělené pokuty jsou za prvních 18 dní vysílání. Budeme pokračovat v kontrolách a budeme případně dále pokutovat. V součtu může být konečná suma velká. Zatím tady máme potřebnou rezervu. Chceme také provozovatelům vysílání dát šanci zastavit se a nepřitvrzovat.

RRTV se řídí zákony, a ne tím, oč lidé usilují v dopisech, a hlavně v peticích. Podněty k jednání přijímáme a projednáváme, ale při hodnocení skutkové podstaty se neřídíme počtem protestů. Zkoumáme prostě „jen“, zda byl, nebo nebyl porušen zákon. Jiné kompetence nemáme.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou