26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tábory zaměřené na Krista

31. 7. 2018

|
Tisk
|

Může být letní tábor zároveň duchovní obnovou pro mladé lidi? Jump, který vzešel z katolické charismatické obnovy, a jeho „klony“ v dalších diecézích ukazují, že to jde.

Vydání: 2018/31 Lurdská etapa Tour de France, 31.7.2018, Autor: Tomáš Kutil


Jump, Entercamp, Raftcamp či Runwaycamp. Pod těmito názvy se skrývají podobné akce, liší se jen tím, ve které diecézi se konají. Cílem týdenních táborů není jen to, aby děti a mladí lidé v hezkém prostředí odpočinuli, ale aby tento čas prožili intenzivně s Bohem. K tomu slouží každodenní krátké přednášky – katecheze, společné mše svaté, večery chval nebo adorace.
Jelikož jde o poměrně velké tábory, kterých se účastní přes sto lidí, jsou účastníci rozděleni do menších skupin. V nich diskutují o tématech dne, ale mohou se i svěřovat s tím, co prožívají a s čím v životě zápasí. Unikátní je i počet kněží. Každou skupinku vede mladý člověk z organizačního týmu, ale nablízku má téměř vždy kněze. Ten s dětmi prožívá celý program, včetně her a výletů.
Jak být učedníkem
O uplynulém víkendu skončil v jihočeské Ktiši Entercamp junior pro děti od 13 od 15 let. Po něm hned následuje Entercamp pro mladé lidi do 23 let. Komornějšího junioru se účastnilo celkem 96 lidí, na „velký“ Entercamp pak přijelo více než 130 lidí včetně deseti kněží. „Na junior se letos poprvé dostavil i biskup Vlastimil Kročil a tento týden přivítáme biskupa Pavla Posáda,“ popisuje P. Roman Dvořák, jeden z vedoucích tábora. Tématem junioru bylo učednictví. „Snažili jsme se dětem ukázat, že jde o základní postoj křesťana. Vešla se nám do toho i další témata – že jejich život má v Božích očích smysl, že s nimi Bůh počítá, jak to mohou objevovat a že i oni mají druhým co dát,“ vypočítává.
Tento týden provází mladé lidi na Entercampu téma kerygma – což je řecký termín pro hlásání hlavní evangelijní zvěsti, tedy smrti a vzkříšení Ježíše Krista. „V církvi mluvíme o mnoha věcech, občas je proto dobré připomenout úplný základ,“ vysvětluje Roman Dvořák, který působí jako farář ve Strakonicích. V dopoledních přednáškách se proto přednášející spolu s účastníky dotýkají toho, že život je velikým darem, nakolik ho hřích ničí a že v Kristu je možná cesta ven.
Přestože je „půdorys“ těchto táborů narýsován už mnoho let, pokaždé je to trochu jiné. „Je pro mě zajímavé vidět, jak mladí reagují. Co berou, co je zaujme a osloví, anebo kde naopak narazíme. Je třeba vnímat, čím během týdne procházejí, a program tomu uzpůsobit. Pokaždé je to proto jiné a nové,“ dodává kněz. Přátelství, která mladí lidé během týdne navážou, často přetrvají i ve školním roce. Kontakt jim pomáhají udržet facebookové skupiny, ve kterých během roku sdílejí své radosti i prosby o modlitbu za těžké věci, které prožívají oni nebo někdo z jejich blízkých.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou