26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Syn českých exulantů přísahal věrnost papeži

11. 5. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/19 Syn českých exulantů přísahal věrnost papeži, 11.5.2012, Autor: Tomáš Kutil

„Já, Martin, přísahám, že budu loajálně, věrně a poctivě dodržovat vše, co mi bylo právě přečteno. Ať mi v tom Bůh a všichni svatí pomáhají!“ Tato slova zazněla v neděli 6. května z úst Martina Holečka, nyní už právoplatného člena Švýcarské gardy. O jeho příběhu jsme informovali už v KT č. 15.

Martin Holeček tak v neděli těsně před obědem složil spolu s dalšími 25 rekruty slavnostní přísahu. Jako zástupce papeže si ji vyslechl Mons. Giovanni Angelo Becciu. Ještě předtím tomu předcházela mše svatá, kterou v bazilice sv. Petra sloužil vatikánský státní sekretář, kardinál Tarcisio Bertone.

Během následného ceremoniálu nejprve kaplan švýcarské gardy přečetl slavnostní přísahu: „Slibuji, že budu loajálně, věrně a poctivě sloužit papeži Benediktu XVI. a všem jeho legitimním nástupcům a že mu věnuji všechnu svou sílu. Pokud bude potřeba, tak obětuji i svůj život pro jeho obranu. Stejný závazek slibuji i sboru kardinálů v případě, že Svatý stolec bude prázdný. Dále slibuji úctu, věrnost a poslušnost mému veliteli. Tak přísahám! Ať mi k tomu Bůh a všichni svatí patroni pomáhají!“

Poté rekruti jeden po druhém přistoupili ke standardě gardy, položili na ni levou ruku a zdvihli pravou s třemi vztyčenými prsty, které symbolizují Boží trojici. Poté slovy citovanými v úvodu osobně potvrdili svou přísahu. „Přísahání církev vyhradila jen pro výjimečné případy. Aby bylo možné od křesťana vyžadovat přísahu před Bohem, musí existovat zvláštní důvod. To ukazuje na hodnotu úkolu gardistů, kteří přísahají, že při obraně Svatého otce, bude-li to nutné, položí i svůj život,“ potvrzuje výjimečnost tohoto aktu Mons. Alain de Raemy, kaplan Švýcarské gardy.

LUZERN JE HRDÝ

Ceremoniálu se kromě pozvaných VIP hostů – především švýcarských státních představitelů – účastní i rodinní příslušníci rekrutů. Každý z nich si pro své příbuzné může zajistit tolik lístků, kolik jich je potřeba. Martinovy přísahy se tak přímo na místě účastnili i jeho rodiče a další příbuzní.

Pozorně ji sledovali ale i ve švýcarském Luzernu, kde jeho rodina žije. „Dostat se do Švýcarské gardy je tady u nás pro každého kluka velká čest,“ prozradil exkluzivně pro KT Antonín Holeček, Martinův strýc. Do Říma se nemohl vypravit kvůli nemocné mamince, o kterou se rodina společně stará, svému synovci ale velmi fandí. „Známí, příbuzní i sousedé, všichni jsme jeho přísahu sledovali a máme z ní obrovskou radost,“ doplňuje Martinův strýc, který s ním o této gardě často mluvil a povzbuzoval ho, aby se do ní přihlásil. Sám byl totiž voják – sloužil nejprve v československé, poté i ve švýcarské armádě. „Říkal jsem mu, že je to skvělá příležitost pro každého mladého katolíka, který už má vojnu za sebou. Líbilo se mu to a zažádal si o vstup do gardy,“ vysvětluje strýc Antonín. Martin nejprve absolvoval tři pohovory a poté za ním přijeli zástupci gardy z Říma. Vše dopadlo dobře, protože byl nakonec přijat a v neděli tak mohl složit slavnostní přísahu. Získal tak i vatikánské občanství, takže má nyní už tři: české, švýcarské i vatikánské.

Kromě občanství bude nyní Martin moci využívat i další výhody spojené s postavením gardisty. V Římě je totiž podle Antonína Holečka zvykem, že když gardista přijde do restaurace, jeho útrata jde na účet podniku. A může se stát i členem fotbalového klubu papežovy stráže – FC Guardia. Bude mít ovšem i mnoho povinností – jako gardista se totiž bude starat o papežovu bezpečnost a hlídat například vchod do Apoštolského paláce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou