26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Světelský oltář v Adamově

9. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/37 Nové moderní způsoby výchovy, 9.9.2008, Autor: Ludmila Křivancová

Příloha: Doma

Adamov je novodobé průmyslové město, leží 13 km od Brna a proslulo především svými strojírnami. Najdeme ho v údolí řeky Svitavy a Křtinského potoka a turistické značky nás odtud zavedou do Moravského krasu – např. k impozantní Býčí skále nebo k perle brněnské diecéze do Křtin. K vycházce zve blízké Josefovské údolí.
Novogotický kostel jako by do místa mezi továrními halami a paneláky ani nepatřil. Uvnitř kostela se nachází vzácný poklad – Světelský oltář. V roce 1857 získal oltář kníže Alois z Lichtensteinu a věnoval ho právě postavenému kostelu v Adamově. Oltář je tedy daleko starší než samotný kostel. Vlastnil ho klášter v rakouském Zwettlu (česky Světlá), odtud pochází i jeho název. Na jeho výrobě pracovalo v letech 1516–1525 šest řezbářů.
Oltář je z lipového dřeva. Znázorňuje Nanebevzetí Panny Marie, ve spodní části jsou apoštolové s precizně vypracovanými vlasy a vousy. Apoštol Jan hledí plný víry k nebi, sv. Jakub má klobouk a chystá se na cestu. Zajímavostí jsou rodní bratři Petr a Ondřej, kteří zde mají společné tělo. Nad apoštoly je pásmo mraků, které mají symbolizovat skrytou přítomnost Boha mezi lidmi. V centru oltáře vidíme Pannu Marii jako ženu oděnou sluncem a s měsícem pod nohama.
Nebe je na oltáři představeno Nejsvětější Trojicí. Božské osoby ztvárnil autor jako tři mužské postavy. Chce zvěstovat křesťanského Boha jako „vztah“ a „společenství“. Všechny tři postavy drží v rukou nádhernou korunu, kterou se chystají vložit na hlavu Panně Marii. Její koruna je dokonce krásnější než koruna Boží. Na vnitřních stranách rámu jsou umístěny menší sochy svatých – např. sv. Kateřiny a sv. Urbana. Nechte své děti spočítat, kolik je na oltáři celkem soch, a pak jim prozraďte, že 59.
Na konci 19. století tehdejší opat kláštera ve Zwettlu požádal adamovskou duchovní správu o vrácení vzácné památky. Ta však odpověděla, že „nemůže nejvzácnější ozdobu svého kostela vydati“. Inu, pozdě bycha honit. Přitom v 18. století pokládali oltář za nemoderní, umístili ho v sakristii a jeho křídla a nástavba byly patrně zničeny.
Aktuální návštěvní dobu lze zjistit na www.adamov.name. V září a říjnu si ho můžete prohlédnout v sobotu v 9–16 hodin, v neděli mezi 10. a 11. hodinou.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou