26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý otec na své 103. zahraniční apoštolské cestě

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/24 Skauting, 2.9.2004, Autor:

Papež se setkal s mladými Švýcary
V sobotu 5. června přistálo letadlo italské společnosti Alitalia na švýcarském vojenském letišti Payern, 50 km od hlavního města Bernu. Na palubě byl papež Jan Pavel II. v doprovodu dvou švýcarských kardinálů římské kurie: kardinála Gilberta Agustoniho, emeritního prefekta nejvyššího soudu apoštolské signatury, a papežského teologa, kardinála Georgese Cottiera.


Do Švýcarska zavítal Svatý otec teprve potřetí, po návštěvách v letech 1982 a 1984, aby se zúčastnil prvního národního setkání mladých švýcarských katolíků. Symbolem snahy oslovit mladé lidi jsou i čtyři švýcarští gardisté, kteří papeže doprovázejí a kteří reprezentují čtyři jazykové oblasti Švýcarska.

Basilejský biskup Kurt Koch, který připravoval jménem švýcarských biskupů poselství Svatému otci, říká: „Srdečně Svatého otce zdravíme a vřele ho v Bernu vítáme. Jsme moc rádi, že přijal naše pozvání a dvacet let po své poslední návštěvě k nám opět přichází.“ Na letišti, kam Jana Pavla II. přišli přivítat také političtí představitelé Švýcarské federace v čele s prezidentem Josephem Deissem, přednesl papež svůj první projev (v němčině, francouzštině a italštině), ve kterém označil Švýcarsko za křižovatku jazyků a kultur a pozdravil „všechny lidi dobré vůle“. „Je mou povinností hlásat Kristovo evangelium a putovat po cestách světa, abych ho znovu předkládal mužům a ženám třetího tisíciletí, a zejména novým generacím. Kristus je Vykupitel člověka! Kdo věří v Něho a kdo ho následuje, buduje civilizaci lásky a pokoje,“ řekl. „Rozhodně tato 103. zahraniční cesta čtyřiaosmdesátiletého papeže není samozřejmost, zvlášť vezmeme-li v úvahu, že naposledy byl před necelým rokem na Slovensku,“ komentovaly návštěvu Neue Zürcher Zeitung. Agentura Kathpress na toto téma sděluje, že „je potřeba událost vnímat v perspektivě uzavřenosti místní církve. Je to země s velmi silným demokratickým povědomím a mnohavrstevnou religiozitou, ve které hraje zvláštní roli ekumenismus. Navíc se na základě historických tradic a občanského liberalismu ve Švýcarsku už od devatenáctého století vyvinul velmi specifický vztah mezi státem a církví, ve které mají církevní hierarchie, biskupové i papež jen velmi malý vliv.“ Švýcarský prezident ale v této souvislosti přinesl pozitivní zprávy a řekl, že Federální rada rozhodla o normalizaci diplomatických vztahů mezi Švýcarskem a Svatým stolcem. Zdůraznil, že obě strany mají společné úsilí o mír a dodržování lidských práv.

„VSTAŇTE!“ VYZVAL PAPEŽ MLADÉ
Hlavní význam však má návštěva papeže pro mladé lidi. Na první celonárodní setkání mladých Švýcarů, které má své motto „Vstaň!“ (Lk 7,14), přijel Svatý otec ukázat své osobní svědectví víry a života. Na stadionu v Bernu, kam mezi mladé dorazil v sobotu krátce po osmnácté hodině, řekl: „Steh auf! Lčve-toi! Alza-ti! Vstaň! Tato slova, která řekl Pán mládenci v Naimu, zaznívají dnes mocně v našem shromáždění a obrací se přímo na vás, drazí mladí přátelé, katolická děvčata a katoličtí chlapci Švýcarska... Nemějte strach setkat se s Kristem. Hledejte ho v pozorné a ochotné četbě Písma a v modlitbě; hledejte ho v živé účasti na eucharistii; při setkání s knězem; hledejte ho v církvi, kterou zažíváte ve farních skupinách; hledejte ho ve tvářích trpících bratrů a potřebných.“

Po setkání s mladými se papež vrátil do své rezidence do domu Milosrdných sester svatého Kříže v Bernu. Vrcholem jeho dvoudenní návštěvy byla nedělní mše svatá, kterou sloužil na Allmendské pláni a jíž se zúčastnilo zhruba sedmdesát tisíc věřících. Po ní následovalo setkání s biskupy a s bývalými příslušníky Švýcarské gardy. Návštěvu Jana Pavla II., která skončila v neděli večer, provázela přísná bezpečnostní opatření. V pohotovosti bylo okolo tisícovky policistů a vojáků, kteří zablokovali asi 300 demonstrantů Protipapežské aliance.

Na nedělní mši, kterou papež sloužil v Bernu, přišlo zhruba 70 000 věřících.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou