26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý Jan pod Skalou: nejen poustevník

29. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/18 Čína - země plná kontrastů, 29.4.2008, Autor: Štěpán Plaček

Příloha: Doma

Pokud máte v oblibě romantiku, je Svatý Jan pod Skalou místem, které si vás podmaní. Jednak samotným umístěním v malebné krajině Českého krasu, ale také řadou památek, které odkazují na starobylost místa, zejména pro svou vazbu k legendám o pobývání a duchovních zápasech prvního českého poustevníka svatého Ivana.
Je to právě zakořeněná křesťanská přítomnost spolu s divokými sceneriemi vápencového masivu – s dominantou kříže na vrcholu, která se hned napoprvé návštěvníkovi sympatické středočeské obce vrývá do paměti. O to více paradoxně působí někdejší snaha komunistické moci vymazat toto místo z oficiálních map. Důvody byly politické – v objektu kláštera s přilehlým barokním kostelem svatého Jana Křitele a jeskyní svatého Ivana byli svého času vychováváni noví příslušníci komunistické státní policie (StB). Ještě před tím zde po roce 1949 fungoval tábor nucených prací a věznice... Až v devadesátých letech minulého století došlo ke znovuobjevení místa včetně obnovy svatojánských poutí, jejichž tradice sahá až do patnáctého století.
Jak bylo naznačeno, legenda o svatém Ivanovi prorůstá nenuceně s nádhernými přírodními kulisami. Poustevník se ve zdejších travertinových jeskyních usadil prý již na konci 9. století, aby zde prožil dalších 42 let. Bohu byl zřejmě od počátku jeho záměr milý, protože mu poslal laň, aby se mohl živit jejím mlékem. I přesto chtěl Ivan v jistém okamžiku odejít – to když jej zlí duchové soužili pokušeními. Při odchodu se mu ale na blízkém návrší zjevil Jan Křtitel (k události mělo dojít v místě, kde dnes stojí kaplička svatého Kříže). Světec Ivana pro boj s démony vybavil dřevěným křížkem. S jeho pomocí byli duchové nuceni vyklidit pole.
Ivan měl ale problémy i s obyčejnými smrtelníky. Jedním z nich byl český kníže a vládce Bořivoj, který mu při lovu smrtelně postřelil „laň živitelku“. Když Ivan později zemřel, nechal Bořivoj postavit na místě kapličku. Díky šířícímu se věhlasu lokality zde později vznikl velký kostel, na jehož budování se podíleli architekti, kteří jsou spojeni s nejslavnějšími stavbami českého baroka – Carlo Lurago a Kryštof Dientzenhofer. Kostel je propojen s jeskyní svatého Ivana, kryptou a k vidění jsou zde též staré náhrobní kameny opatů kláštera. Vedle kostela vyvěrá pramen s údajně léčivou vodou, která se svého času stáčela do lahví a prodávala jako minerální voda pod názvem Ivanka.
Internetové stránky Svatého Jana pod Skalou upozorňují i na osobnosti české kultury, které místo v minulosti navštívili, ať už to byl Karel Hynek Mácha, Božena Němcová, bratři Mánesové či opakovaně bratři Čapkové. Pokud se k návštěvě Svatého Jana pod Skalou rozhodnete, můžete si naplánovat řadu tras, na níž bude toto místo pouze jedním ze zastavení na delší turistické či poutnické trase.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou