26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý Hostýn na evropské poutní stezce?

24. 3. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/13 Koncentrační tábory, 24.3.2011, Autor: Jiří Gračka

S návrhem zapojit Zlínský kraj a zvláště zdejší poutní místa Svatý Hostýn a Velehrad do projektu Evropských kulturních stezek navštívili v uplynulých dnech sídlo kraje zástupci italské organizace „I Cammini d’Europa“. O minulém víkendu se navíc při svatojosefské pouti hostýnská bazilika po nákladné rekonstrukci podlahy znovu otevřela veřejnosti.

Více než dvacítka mužů připutovala v neděli 20. března na Svatý Hostýn, aby tak oslavila svátek sv. Josefa. Mši svatou pro několik stovek věřících zde slavil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Podmínky byly letos výborné, všude ležel sníh, což je mnohem lepší než bláto – i to už jsme kdysi zažili,“ zhodnotil devítikilometrovou pouť z vrcholu Tesák člen Matice svatohostýnské Zbyněk Domanský. Oproti předchozím rokům čekala poutníky v cíli příjemná změna: místo promrzlé baziliky se mohli těšit na hřejivých osm stupňů Celsia, které v kostele i při velkých mrazech udržuje nové podlahové topení. „Zateplili jsme také klenby a prostory nad varhanami a restaurováním si prošla i socha Panny Marie Svatohostýnské,“ vypočítává Petr Janek, technický administrátor na Hostýně. Nejdražší položkou osmimilionového rozpočtu, hrazeného z darů poutníků, je prý dlažba napodobující na přání památkářů původní podlahu. Své první poutníky – a to hned ze zahraničí – však hostýnská bazilika uvítala už těsně před dokončením opravy. Přijeli se sem totiž podívat představitelé zmíněné italské organizace I Cammini d’Europa, kteří s vedením Zlínského kraje jednali o možnostech zapojení do projektu Evropské kulturní stezky. „Zlínský kraj může v této společnosti získat zkušeného partnera pro oblasti kultury, vzdělávání a cestovního ruchu. Proto chci orgánům kraje doporučit, abychom spolupráci nastartovali,“ přiblížil výsledky jednání náměstek hejtmana Jindřich Ondruš. Podle předsedy sdružení Alessandra Cardinaliho se italská delegace na vlastní oči přesvědčila, že Zlínský kraj je na podobné projekty připraven. „Rádi bychom společně s vámi rozšířili spolupráci do celé střední a východní Evropy,“ shrnul plány sdružení jeho předseda.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou