26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatomartinské víno má starou tradici

11. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/46 Mladí včera a dnes... ve světle 17. listopadu 1989, 11.11.2008

V poslední době se stále více hovoří o výrobě a také žehnání svatomartinského vína. O jaké víno se jedná? Mohl by nějaký odborník přiblížit tuto zajímavou novinku?

Třebaže se může zdát, že vinaři vymysleli nový svátek, není tomu tak. Svatomartinské víno má ve vinařsky vyspělých zemích dlouhou tradici. Vždycky platilo, že novým vínem si je možné poprvé připít až na svátek sv. Martina, který oznamuje konec sklizně a završení vinařského roku. V ten den dostávala čeleď výplatu a majitelé vinic přicházeli k vinařům, aby ochutnali první mladé víno a zhodnotili jejich práci. Pokud jim chutnalo, smlouvu prodloužili, což byl jistě pádný důvod k oslavě.
Tuto tradici u nás od roku 2005 podporuje a zaštiťuje Vinařský fond České republiky, který vnesl do uvádění mladých vín na trh pevná pravidla. Uděluje ochrannou známku Svatomartinské, kterou při splnění předepsaných podmínek mohou využít všichni registrovaní vinaři v České republice.
Aby se pod značkou Svatomartinské objevila pouze kvalitní a ověřená vína, musí zájemci projít nezávislým hodnocením degustátorů. Víno nesmí mít žádnou vadu ani chorobu, musí splňovat příslušné analytické hodnoty a senzorické vlastnosti. Svatomartinské je suché, lehké, svěží, s nízkým obsahem alkoholu a výrazným ovocným charakterem, může mít i mírný obsah oxidu uhličitého. Mělo by se vypít nejpozději do jara.
Do letošního ročníku se přihlásilo 83 vinařských firem Čech i Moravy. O známku Svatomartinské se ucházelo 79 bílých vín, 78 červených vín a 48 vzorků vín růžových. Hodnocení proběhlo v závěru října v degustačním sále Národního vinařského centra ve Valticích. Letošní úroda je dobrá, přísnými kritérii neprošlo pouze několik vzorků.
Nový ročník vín bude přivítán na řadě slavnostních akcí. Stalo se již tradicí, že se tak děje 11. 11. v 11 hodin. V mnoha případech nesmí u přivítání vzácného Božího daru chybět ani kněz, který novému vínu požehná. Druhým datem, kdy je u nás zvykem žehnat vínu, je pak 27. prosinec, na svátek svatého Jana Evangelisty.
Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra Valtice


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou