16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatba v kostele? Podle státu svoji nebudete...

9. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/37 Nové moderní způsoby výchovy, 9.9.2008, Autor: Antonín Randa

Poslední srpnový den uplynula lhůta, kdy bylo možné připomínkovat návrh nového Občanského zákoníku z dílny Ministerstva spravedlnosti. Jedna z jeho částí se týká formy uzavírání sňatků – právě ta způsobila nejen mezi katolíky doslova šok. Podrobnosti k problematické části zákoníku vysvětluje poslankyně Evropského parlamentu Zuzana Roithová.

Ministerstvo spravedlnosti chce zrušit církevní sňatky. Proč?

To je mi záhadou. Snad je to tím, že právníci, kteří na návrhu pracovali, přednášeli právo ještě za minulého režimu.
Překvapuje mě, že jinak sympatický ministr Pospíšil si dovolí vydat takový dokument.

O co konkrétně jde?
Ministerstvo připravilo dvě varianty návrhu. V tom prvním se počítá s úplným zrušením právní platnosti církevních sňatků, což by v praxi vypadalo tak, že svatbu v kostele mít sice můžete, ale nebyla by právně platná. Musel byste jít stejně jako za komunismu na úřad a v přítomnosti dvou svědků podepsat oddávací listinu. Druhý návrh není o mnoho lepší. Církevní sňatky naprosto devalvuje, protože umožňuje oddávat i neregistrovaným církvím, mezi něž patří sekty, šamani, či dokonce satanisté.

V jaké fázi nyní návrh je?
Do konce srpna se měl připomínkovat, ale problém je, že o nové normě naprostá většina lidí vůbec nevěděla. Vím, že se proti tomuto návrhu postavily církve. Návrh je nehorázným krokem zpátky. Obsahuje i závažný paragraf, který dává státní moci pravomoc odejmout povolení k vykonávání sňatků, což je podle mého názoru zásah do církevního práva. Kdyby byla ratifikována vatikánská smlouva, bylo by to s ní v rozporu.

Podnikáte nějaké kroky, aby se těmto návrhům zabránilo?
Rozesílám informace, že na stránce www.roithova.cz/protest jsou zformulována fakta k tomuto návrhu ministerstva. K dnešnímu dni se k protestu připojilo přes 16 tisíc lidí! Myslím, že je důležité, aby se lidé ozvali, i když už je po připomínkovém řízení. Jejich hlasy jsou nesmírně důležité. A čím více jich bude, tím větší je naděje, že takové návrhy neprojdou.

Bude mít protest smysl?
Jestli nebude slyšet velmi silně hlas lidí, kterých se to týká, obávám se, že bude přijata jedna ze dvou navrhovaných forem zákona. Tedy buď zrušení právní platnosti církevních sňatků, nebo jejich devalvovaná podoba, která je velmi nebezpečná, protože dostane církev na úroveň jakéhokoliv spolku, jehož úkony nemají žádný právní význam. Pokud se o tom tedy lidé dozvědí – v kostele, z Katolického týdeníku, z internetu, měli by se ozvat.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou