26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatá Hora dostane malé velké varhany

4. 12. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/49 Než se Ježíš narodil, 4.12.2007, Autor: Jiří Macháně

Na jihu Čech, v borovanské dílně Vladimíra Šlajcha, nyní dokončuje tým řemesl- níků pod vedením mistra varhanáře stavbu unikátního nástroje. Ten pak během adventní doby poputuje do chrámu, pro který ho vyrábějí – na nejznámější poutní místo v Čechách, do baziliky na Svaté Hoře nad Příbramí.

Ve dřevem provoněné varhanářské dílně, uprostřed desetimetrové „věže“, ve které mohou při rekonstrukcích stát i ty největší chrámové nástroje, se málem ztrácí dubová skříň nových svatohorských varhan. Odborníci takovým říkají pozitiv – naučný slovník uvádí, že je to malý a nepřenosný instrument. Jenže to v případě unikátní konstrukce varhan tak docela neplatí: malý nástroj to není, což je zřejmé v okamžiku, kdy varhanář usedá ke klávesám vykládaným ebenem a slonovinou. Prostorem se rozezní mocné forte jedné z fug Johanna Sebastiana Bacha. Laik žasne, jak zdánlivě drobný instrument zaplní celou dílnu: jsou to malé, ale zvukem velké varhany.

DVA NÁSTROJE V JEDNOM
Původní varhany na kůru baziliky jsou již za zenitem své životnosti a jejich kolaps může přijít každým dnem. Proto se duchovní správa rozhodla pro rychlé a levnější řešení: postavit nový menší chórový nástroj. Podobné stojí v nejednom významném chrámu. Unikátnost nového svatohorského pozitivu odhaluje sám „konstruktér“: „Jsou to vlastně dvoje varhany v jedněch. Mají dva manuály, tedy dvoje klávesy nad sebou, včetně basového pedálu. Ale pozor, horní část nástroje lze oddělit od spodní a snadno přemístit,“ vysvětluje Vladimír Šlajch. Celek varhan poslouží uvnitř chrámu při bohoslužbách a při koncertech. Na oddělitelnou horní část budou varhaníci na Svaté Hoře hrát při bohoslužbách u venkovního korunovačního oltáře nebo v ambitu. K přenesení je zapotřebí jen dvou průměrně fyzicky zdatných osob.

ŽÁDNÉ DRUHÉ TAKOVÉ
„Nevím o žádných druhých varhanách tohoto typu. Dlouho jsme se svatohorským farářem, P. Stanislavem Přibylem, vymýšleli něco výjimečného pro tak unikátní místo, jako je Svatá Hora. Dokonce jsme uvažovali i o varhanách na kolech,“ přibližuje původní plány varhanář.
Technický i konstrukční unikát vznikal více než jeden rok a dosud jej v dílně dokončují. Před cestou na korbě nákladního vozu varhany čeká ještě ladění, které se v bazilice už jen zkontroluje. Jak říká Vladimír Šlajch, čím menší varhany, tím jsou náročnější na přesnost. „Všechno je titěrné a malé. U velkých nástrojů se měří a počítá na desetiny milimetru, u malých na setiny,“ prozrazuje.
Náklady na varhany se vyšplhaly na sumu přesahující tři miliony korun. Peníze mezi sebou vybrali členové Matice Svatohorské, spolu s řadou dárců a mecenášů.
K obdivovatelům se připojil i papežský nuncius Diego Causero. Ten před žehnáním nástroje během bohoslužby celebrované kardinálem Miloslavem Vlkem pronese promluvu (viz plakátek na straně 4 této přílohy). V doprovodu svatohorského faráře P. Stanislava Přibyla už nuncius navštívil i borovanskou dílnu, kde si zároveň poslechl zvuk nových varhan. „Měl velmi čilý zájem o každý detail mé práce. Na památku si odnesl jednu píšťalu,“ uzavírá Vladimír Šlajch.




Milí přátelé, čtenáři Katolického týdeníku,
dostáváte do ruky přílohu Svatá Hora. Pro mnohé z vás je tato mariánská svatyně důvěrně známým místem, kam často přicházíte, abyste zde složili do rukou Panny Marie tíhu svého života a načerpali nové síly. Mnozí znáte toto místo jen z vyprávění nebo z nějaké knihy. A někteří z vás slyšíte o tomto místě dnes poprvé. Všechny si vás dovoluji srdečně pozdravit. Svatá Hora je jedno z nejvýznamnějších mariánských poutních míst v Čechách, je to místo milosti i krásy umění.
Svatá Hora byla vždy centrem liturgického dění široko daleko. Liturgii bychom mohli kromě jiného charakterizovat také jako „ars celebrandi“, umění slavit. V liturgii jsou posvěcena všechna umění, stávají se opravdu duchovním uměním a chválou Boží.
Chystáme se 26. prosince požehnat nové varhany. Těším se – a jistě nejen já. Bude to jeden z vrcholů naší snahy dát do Boží služby to nejlepší, co člověk od něho dostal do vínku jako hřivnu. Je to rovněž počin v duchu budovatelů této svatyně, jezuitů, a jejich hesla „Ad maiorem Dei gloriam“ – K větší slávě Boží! Dovoluji si vás tedy v této chvíli pozvat ke čtení přílohy a také k pouti k nám na Svatou Horu...
P. Stanislav Přibyl, CSsR, farář na Svaté Hoře a provinciál redemptoristů


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou