26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatá Anežka se vrací do české společnosti

10. 3. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/11 Postní jídelníček, 10.3.2011

Začal Rok svaté Anežky České. Slavnostní bohoslužbou v pražském kostele svatého Františka z Assisi zahájil ve středu 2. března oslavy 800. výročí narození této světice pražský arcibiskup Dominik Duka. Místo nebylo vybráno náhodně – kostel totiž přiléhá ke klášteru, jenž vděčí za své založení právě svaté Anežce, která se pak stala i jeho matkou představenou.

Že patří sv. Anežka mezi naše nejoblíbenější světce, bylo poznat na první pohled. Kostel byl doslova přeplněný lidmi, takže opozdilci se už dovnitř dostávali velmi těžko. Pražský arcibiskup Dominik Duka během bohoslužby připomněl, že důležitější než hledání ostatků sv. Anežky je její odkaz, který nosíme v sobě. V homilii pak P. Petr Piťha zdůraznil, že tato Přemyslovna, která v době hladomoru zemřela vysílením, je velkým vykřičníkem i pro dnešní dobu. „Říkáte: nejsme jako naši dědové a otcové, kteří zabíjeli z nenávisti ve válkách a věznicích. My jsme humanističtí a dbáme o politickou korektnost, aby se něco takového nemohlo dít. Pokrytci! Zabíjíte z pohodlí a ze soucitu. Počaté dítě by vám komplikovalo plány. Proč by se starý člověk měl trápit? V politické korektnosti zavíráte oči před vlnou zla,“ varoval před současným pokrytectvím P. Piť- ha. Po skončení slavnosti arcibiskup Duka odhalil ještě pamětní desku na nultém oblouku Karlova mostu. Ta je zde na památku sloupu, jenž stával v těchto místech a připomínal zázrak sv. Václava, který zmiňují nejstarší legendy.

Pozvali ji mezi sebe

Ještě než stačilo proběhnout slavnostní zahájení anežských oslav, přispěchali této světici popřát děti a studenti. Právě v Anežském klášteře se už ve středu dopoledne vyhlašovaly vítězné práce celostátní výtvarné soutěže Přemyslovna svatá Anežka Česká a její doba. Souběžně byla v areálu kláštera otevřena i výstava, která vedle vítězných prací představuje na 150 dětských děl z celkového počtu 3 542 výkresů, které dorazily k odborné porotě z různých koutů republiky. Výstava ukazuje, jak děti a studenti vnímají tuto českou světici. Slavnostního vyhlašování se zúčastnil i pražský arcibiskup Dominik Duka, který ve svém projevu poukázal na symboličnost této chvíle, že u Anežčina návratu do české společnosti po dvaceti letech jsou mezi prvními právě děti. „Mně to ‚došlo‘ až tady,“ svěřil se KT Dominik Duka, „neboť dobře víme, že školy byly dříve baštou komunistické ideologie a zejména základní školy určitě nemohly být těmi, kdo se tehdy na její svatořešení připravovaly. Ale dnešní školy jsou naopak mezi prvními, kteří svatou Anežku pozvali mezi sebe, a to je krásné.“ Čím ale může oslovit tato středověká světice dnešní děti? „Svatá Anežka vstupuje do dějin jako královská dcera, pro ty nejmenší je to tedy určitě princezna,“ uvažuje pražský arcibiskup a dodává: „Princezna, která si nezakládá ani na bohatství, ani na moci, ale na tom, že může sloužit a pomáhat. Je to princezna, která má ráda svůj národ, svoji rodinu i svého synovce Přemysla Otakara II. a dokáže celým svým životem otevírat cestu našemu národu do budoucnosti. Mnohé její sny o císařské koruně pro synovce se splnily až v podobě vlády Karla IV., ale byl to také potomek Přemyslovců. A onen příslib svobody nám pak splnila na konci minulého století.“ Během slavnostního ceremoniálu byla také prezentována nová svatoanežská medaile, která byla vyražena právě k tomuto výročí. Pražskému arcibiskupovi ji představil profesor P. Petr Piťha. Na čelní straně mince je zobrazena sv. Anežka podle studie sochaře Myslbeka a na druhé straně je zachycena světice s areálem svého kláštera na základě dobové rytiny.

Co prozradí výkresy

Samotná výstava dětských prací potrvá v Anežském klášteře jen do 11. března, ale ti, kdo ji nestihnou navštívit, mají ještě šanci na Ministerstvu školství, které bylo vyhlašovatelem celostátní soutěže. V jeho prostorách (budova C, zasedací sál 081) budou tyto dětské práce dočasně vystaveny. Výkresy dětí by ale neměly podle profesora Piťhy upadnout do zapomnění. „Je to pozoruhodný materiál, který by měl velmi pečlivě studovat sociolog.“ Podle něj má totiž výstava i důležitou vypovídací hodnotu. „Děti rády malují. Nemusí přitom nic vysvětlovat a mohou se svobodně vyjádřit, nikdo jim do toho nemluví. A když výstavu čtete touto optikou, vidíte výpověď o životě dětí, které zde svobodně vybreptají, jak to doopravdy je. To není výstava o 13. století, ale o naší době,“ říká P. Piťha a ilustruje to konkrétním příkladem: „Na výstavě je řada obrázků, na nichž se kritizuje rozpad rodin, když tam děti přímo píšou: Děti mají mít mámu a tátu. Nebo: Děti mají mít domov. To znamená, že je spousta dětí, která ho nemá.“ U starší věkové kategorie zase prý vystupuje do popředí odklon od konzumismu, v němž mladí nevidí smysl a dávají najevo, že život chtějí pojmout jinak. Zajímavé je i to, jak dnešní děti vnímají přes propast staletí samotnou sv. Anežku, čím je oslovuje. „Dětem se jeví – aspoň čteno z výstavy – jako laskavá žena, která má zájem. Dnešní děti trpí nezájmem okolí, a proto vyzdvihují tento moment zájmu. Malují sklonění její postavy k dětem, starcům a nemocným. Tento moment laskavé ochrany je tam výrazný,“ prozrazuje profesor Piťha.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou