26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Studenti oživili paměť národa

20. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/47 Zadlužené domácnosti. Co s tím?, 20.11.2007, Autor: Václav Štaud

Je 17. listopadu a k houfu mladých na Moravském náměstí v Brně rázně vykročila skupina policistů. „Chystají se je zase rozhánět,“ žertuje starší muž. Ale píše se rok 2007 a strážci pořádku se jen přátelsky ptají organizátorů, kdy průvod vyjde a zda platí dohodnutá trasa.

Výpravu nočním Brnem pořádá Nadační fond studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a letos poprvé se spoluorganizátorem stalo brněnské Vysokoškolské katolické hnutí. Proto s věřícími studenty vyšel i jejich kaplan P. Josef Stuchlý.
U Kounicových kolejí se studenti zastavují ke chvíli zamyšlení. Právě zde týralo gestapo tisíce českých vlastenců. Nakonec se zástup s lampióny a svícemi vydává na Kraví horu, odkud je výhled na město. Zazní poslední slova vzpomínek a hymny: studentská a česká. Někdo zkusí nesměle zanotovat i hymnu slovenskou a hle – všichni se s chutí přidají.
Pak již organizátoři zvou účastníky na mši svatou do kostela svatého Augustina, která akci uzavírá. Při ní přítomní prosí nejen za zemřelé studentské oběti diktatur, ale i za všechny živé studenty v jihomoravské metropoli.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou