16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Studenti hledali, k čemu je Bůh zve

24. 4. 2018

|
Tisk
|

Poznat nové lidi, načerpat sílu před zkouškami a zorientovat se v životě přijelo koncem minulého týdne na Velehrad téměř sedm set studentů.

Vydání: 2018/17 Kardinál Josef Beran už je doma, 24.4.2018, Autor: Jiří Gračka

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze


Na nádvoří před bazilikou pálí slunce jako uprostřed léta. Několik stovek mladých lidí, kteří v pátek odpoledne zaplnili poutní kostel do posledního místa, ale dovnitř nepřišlo hledat jen příjemný chládek. „Na každé takové setkání člověk přijíždí se spoustou otázek a hledá odpovědi,“ říká studentka Terezie Cajzlová z Brna.
Ty hlavní otázky, kterými se účastníci čtrnáctého Studentského Velehradu zabývají, se tentokrát týkají odpovědnosti. „Hodně teď řeším, nakolik se věnovat sobě a nakolik druhým: jak dostát odpovědnosti sama za sebe, a přitom být přínosem i pro své okolí,“ svěřuje se Eliška Holeňová, která studuje v Olomouci a velehradské setkání si prý dopřává jako odměnu před zkouškovým obdobím. „Takový zákusek před obědem,“ směje se.
Jako prostor ke zklidnění i k setkání s novými lidmi přijela Studentský Velehrad prožít také její kamarádka Tereza Teofilová. „Odpovědnost pro mě není závazek, ale reakce na to, k čemu nás Bůh vyzývá,“ říká dívka. A podle Ondřeje Ševčíka, který pochází z Vizovic a studuje v Brně, spočívá odpovědnost především v tom být sám sebou. „Samozřejmě je potřeba se přizpůsobovat druhým lidem, ale musí to být upřímné a vycházet ze mě,“ je přesvědčen.
Jak ovšem při hledání odpovědnosti nepodlehnout subjektivním dojmům, poradil všem účastníkům arcibiskup Jan Graubner, hlavní celebrant páteční mše svaté. „Je správné hledat Boží vůli v modlitbě. Člověk ale do této modlitby musí vstoupit svobodný od vlastních přání. Všechno, co považuje za Boží hlas, je pak dobré svěřit církvi, například zpovědníkovi,“ upozornil.
Kromě něj přijeli v další dny mši svatou pro studenty celebrovat ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David, Mons. Tomáš Halík a bývalý studentský kaplan v Olomouci P. Petr Havlíček SJ. Čtyřdenní program mimoto nabídl řadu přednášek a pro účastníky byly navíc připraveny modlitby, koncerty, workshopy nebo sportovní aktivity.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou