26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Strážnice žije folklorem

20. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/12 Muži a ženy v kostele, 20.3.2007

Příloha: Doma

V samotném srdci Slovácka leží asi šestitisícové město Strážnice. Je zasazeno do malebné krajiny mezi údolí řeky Moravy a pohoří Bílé Karpaty, na jehož úbočí jsou vysázeny vinohrady. Ty k místnímu koloritu jednoznačně patří. Při vjezdu do města nás určitě zaujmou starobylé kamenné brány – pozůstatek městského opevnění. Jistě i vaše malé děti správně odpoví na otázku, odkud se vzal název Strážnice. Ano: město vzniklo na ostrahu hranic českého státu ve 13. století.
Místní nadšenci se snaží „strážit“ kulturní tradice Slovácka. Snad každý už slyšel alespoň jednu lidovou píseň, která se Strážnice týká. Potřebujete nápovědu? (Zaspala nevěsta v strážnické dolině, Pri strážnickej bráně, Ej vy páni atd.) Skladby se mohly dochovat díky lidovým souborům, které ve městě i v dalších obcích v okolí působí. A právě to je důvod, jenž do Strážnice láká tisíce návštěvníků na Mezinárodní folklorní festival. Chcete-li vidět krásné lidové kroje, zaposlouchat se do písní v podání cimbálových muzik, zažít romantickou noc mezi hudci v zámecké zahradě, tak do města přijeďte o víkendu 21. – 24. 6. Pořadatelé již 62. ročníku nabízejí zajímavý program. Pokud máte strach, že by festival nezaujal vaše děti, ale přesto byste je rádi seznámili s lidovou kulturou, nabízí se víkend 1. a 2. 6., kdy se koná festival pro děti pod názvem Dětská Strážnice. Na pódiích přírodních amfiteátrů v zámeckém parku vystoupí dětské folklorní soubory z celé ČR. V rámci festivalu se uskuteční i akce na podporu Papežského misijního díla dětí. Kromě těchto dvou akcí se ve Strážnici koná folkový Festival Slunce, vinařské slavnosti Zarážení hory a Vinobraní, Martinské hody atd.
Strážnice je pozoruhodná nejen svým kulturním životem, ale také památkami. Prohlídku můžeme zahájit u barokního klášterního kostela Panny Marie Nanebevzaté, který je spjat s řádem piaristů. Ti se ve městě zasloužili o rozvoj školství a v místní farnosti dva řádoví kněží působí i dnes. Každoročně se k uctění památky Panny Marie koná pouť, známá díky procesí a světelnému průvodu městem. Za kostelem si můžeme krátce prohlédnout památník bratrského školství s vykopávkami základů školy, v níž rok studoval také J. A. Komenský. Naše putování Strážnicí může pokračovat přes náměstí do rozlehlého zámeckého parku, kterému vévodí veřejnosti zpřístupněný novorenesanční zámek.
Po prohlídce zámku můžeme projít parkem k pravděpodobnému vrcholu naší procházky, kterým bude návštěva skanzenu – Muzea vesnice jihovýchodní Moravy. Na rozloze skoro 10 hektarů si budeme moci s průvodcem prohlédnout 66 obytných, technických a hospodářských staveb. V kovárně pak s dětmi můžeme zavzpomínat, jaké pohádky zde byly natočeny.
PAVEL MOTYČKA
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou