23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Strakonický kostel září novotou

29. 11. 2022

|
Tisk
|

Po více než dvou letech oprav se minulý pátek ve Strakonicích otevřel kostel sv. Prokopa ze 13. století.

Vydání: 2022/49 Za svobodu vyznání , 29.11.2022, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze

Při rekonstrukci za 57 milionů korun, uhrazených hlavně z evropských fondů, se např. obnovila fasáda, vyměnila elektroinstalace, restaurátoři odkryli a obnovili nástěnné malby a výzdobu klenby z gotického, renesančního i barokního období.
Místní duchovní správce, P. Roman Dvořák, poděkoval všem, kteří se na opravě podíleli. „Jsem vděčný za všechny, kteří ještě mají sílu vkládat síly do oprav církevních památek,“ uvedl biskup Mons. Vlastimil Kročil, který celebroval slavnostní bohoslužbu.
„Jsem v duši celý rozechvělý, neboť když jsme kostel připravovali k otevření, uvědomoval jsem si, kolik lidí a staletí chrámem prošlo a že mnoha generacím zůstal původní stav utajen,“ doplnil farník Petr Vácha. „Těší mne, že jsem se dočkal opravy,“ přidal se bývalý senátor Josef Kalbáč, který se podílel na opravách čtyř desítek kostelů, k čemuž jej počátkem 90. let vybídl biskup Antonín Liška. „V jeho rodných Bohumilicích jsem roku 2008 pomáhal naposledy, začal jsem roku 1992 v Předslavicích,“ uvedl a dodal, že starat se o odkaz předků je povinnost.
„Rekonstrukce kostela se vydařila a můžeme ho obdivovat v plné slávě a lesku, což nezažilo několik generací před námi,“ doplnil Roman Lavička z Národního památkového ústavu, který prováděl kostelem zájemce o prohlídku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou