26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Strahov má po 31 letech nového opata

10. 7. 2018

|
Tisk
|

Nového opata mají od posledního červnového týdne strahovští premonstráti. Za předsednictví generálního opata premonstrátského řádu Thomase Antona Handgrätingera jím byl zvolen P. Daniel Peter Janáček.

Vydání: 2018/28 Velehradská pouť i se sv. Ludmilou, 10.7.2018, Autor: Jiří Prinz

Příloha: Diecézní zpravodajství - Pražská arcidiecéze


„Člověk si uvědomuje svou nedostatečnost, ale věřím, že s Boží pomocí lze tento úkol zvládnout. Pomocí mi přitom budou i slova Jana XXIII.: ‚Neber se tak vážně‘,“ svěřuje se nový opat Daniel Peter Janáček. Jak říká, s premonstrátským řádem se seznámil už jako malý chlapec na rodném Slovensku. Rozhodující pro vstup do řádu bylo pro něj ale setkání s dosavadním opatem strahovského kláštera P. Michaelem Pojezdným. „Pan opat jednou přijel do Bratislavy a pozval nás na prohlídku Strahova. Líbila se mi jeho lidskost, jeho normálnost, a když jsem pak Strahov navštívil, rozhodl jsem se tam zůstat.“
A jaké budou jeho první kroky v novém úřadě? „Premonstrátský opat je na rozdíl od toho benediktinského, který je vlastně jakýmsi otcem komunity, spíše takovým starším bratrem. Chtěl bych proto nejprve navštívit své spolubratry a zjistit jejich názory na život našeho společenství,“ prozrazuje P. Janáček. „Je to člověk laskavého srdce a velkého rozhledu. Přeji mu, aby se mu ze Strahova podařilo vytvořit živé duchovní centrum,“ drží palce svému novému představenému jeho spolubratr P. Norbert Vehovský.
Benedikce nového opata proběhne 15. srpna v 10.00 na Strahově. Dosavadní strahovský opat P. Michael Josef Pojezdný byl do čela strahovské kanonie premonstrátů zvolen poprvé tajně ještě v období komunistického režimu v roce 1987. Opětovně byl pak zvolen v letech 1999 a 2013. V letošním roce mu vzhledem k dosaženému věku 75 let skončilo funkční období.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou