26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Stovky lidí podpořily čínské křesťany žádající o azyl

16. 10. 2018

|
Tisk
|

Pět set lidí demonstrovalo v neděli 14. října v centru Prahy na podporu čínských křesťanů, kteří v ČR žádají o azyl.

Vydání: 2018/42 Sedm nových přímluvců v nebi, 16.10.2018, Autor: Tomáš Kutil



Poklidné shromáždění doprovázené modlitbou organizovala Ekumenická rada církví ve spolupráci s ČBK. O azyl u nás požádalo před více než dvěma lety 92 čínských křesťanů. Osm ho získalo, 70 neuspělo. Dalších 14 lidí žádost stáhlo a odjelo. Odmítnutí žadatelé se obrátili na soud, ale ten případy zatím nezačal projednávat. „Mám obavy, že některé věci se dějí, aby česko-čínské vztahy nebyly zpochybňovány,“ řekl ČTK bývalý předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr. Podle biskupa Václava Malého je „ostuda pana prezidenta i veřejných činitelů“, že se jednání s Čínou omezila na ekonomická témata a Česko neupozorňuje na porušování lidských práv.
Další připomínkou pronásledovaných křesťanů bude 28. listopadu Red Wednesday (Červená středa). Jde o celosvětovou akci organizace Církev v nouzi (ACN), při které se nasvěcují budovy na červeno jako připomínka utrpení křesťanů. V ČR se budou hlavní akce konat v Praze. Univerzita Karlova bude hostit konferenci „Úloha náboženství a církví ve společnosti“, na kterou v Karolinu v 17.30 naváže křesťansko-židovská modlitba za pronásledované z důvodů víry a svědomí a v 18.00 průvod s červenými svíčkami přes Staroměstské náměstí ke Staronové synagoze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou