9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Stopy českých jezuitů na Filipínách

7. 2. 2017

|
Tisk
|

Jezuité z českých zemí dopluli na Filipíny před více než 330 lety. Nyní se po jejich stopách vydává český velvyslanec v Manile Jaroslav Olša ml. Pročítá staré dopisy misionářů, putuje na odlehlé ostrovy a hledá místa, v nichž kdysi šířili víru naši krajané.

Vydání: 2017/6 Zasvěcení je dar, ne přežívání, 7.2.2017



Nejprve vyrazili po zemi do italského Janova. Už to byl pro ně zážitek, protože viděli Alpy, hory nesrovnatelné s těmi, jaké dosud znali. A pak uviděli moře. Dodnes se nám zachovaly podrobné dopisy, ve kterých svá putování popisují. Z Janova se vydali lodí do španělského Cádizu, kde museli počkat na tzv. Indickou flotilu, která vyplouvala do Nového světa.
Ano. Námořníci čekali na příhodný vítr a správné proudy, takže flotila vyrážela jen jednou ročně. Několikatýdenní plavba se zastávkou na jednom z karibských ostrovů je přivedla do mexického Veracruzu. A pak museli vystoupat do tří tisíc metrů nad mořem do Mexico City a zase sestoupat do přístavu Acapulco na pobřeží Tichého oceánu. Právě odsud vyrážela jedna jediná loď, tzv. Manilská galeona. Plula nejprve na sever podél pobřeží Ameriky, pak zamířila do pustého Tichého oceánu, než po mnoha týdnech zastavila na ostrově Guam v souostroví Mariany. Odtud to pak na Filipíny bylo už jen „pár“ dní. Z toho, co jsem se dočetl, šlo tuhle cestu urazit za rok, ale té vůbec první skupině z Čech to trvalo tři roky. Je téměř jisté, že jezuité z českých zemí, ať už to byli Češi nebo etničtí Němci, byli první Středoevropané, kteří se na Filipíny dostali.
Španělsko nemělo dostatek zájemců o misijní práci, a tak bylo rozhodnuto, že se mohou přihlásit i jezuité z jiných částí habsburského impéria, kterého jsme tehdy byli součástí. Jen v Novém světě bylo na sto padesát misionářů z českých zemí. Většina z nich zakotvila v Jižní a Střední Americe. Bylo mezi nimi mnoho zajímavých osobností. Například slavný film Misie s Robertem de Nirem z 80. let, který pojednává o válce na pomezí Brazílie a Paraguaye, tedy španělské a portugalské zóny, je hodně založen na denících českého jezuity Tadeáše Enise.
Ostrov Guam a Filipíny byly z tohoto pohledu těmi nejvzdálenějšími koloniemi, dorazila sem nakonec dvacítka našich jezuitů. Cílovou zemi si moc vybírat nemohli. Misionář Pavel Klein například toužil jet do Číny. Vydal se na Filipíny v naději, že to bude jakýsi předstupeň jeho vysněné cesty. Ale díky Bohu v Manile zmeškal tu správnou loď, protože ta se potopila.


Jaroslav Olša ml. (nar. 1964) je od roku 2014 velvyslancem ČR na Filipínách, dříve působil v Zimbabwe a v Jižní Koreji. Je autorem, editorem a překladatelem řady knih, a to nejen z oblasti dějin a kultury afrických a asijských zemí, ale také z oblasti sci-fi. Je ženatý a má desetiletého syna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou